Tort cu nuca si caramel


Ieri a fost ziua sotului meu si am pregatit un tort delicios pentru aceasta ocazie. Am ales combinatia de nuca si caramel, care mi se pare excelenta :) 

Am facut crema de caramel pe care am mai pregatit-o si pentru alte ocazii. Se face usor si e foarte buna, mai ales intr-un desert cu multa nuca. Am pus desigur si esenta de rom, care completeaza foarte bine aromele tortului.

Cu siguranta il voi repeta si cu alta ocazie, merita din plin!

Portii: 10-12
Timp de preparare: 120 min
Dificultate: medie

Am folosit:
  • Blat: 7 oua, 7 linguri zahar, 4 linguri lapte, 3 linguri ulei, 10 linguri faina, 10 linguri nuca maruntita (nu foarte fin), 1 praf de copt, 1 praf de sare, 1 lingurita esenta de rom, 1 zahar vanilat;
  • Crema: 300 g zahar, 200 g unt, 500 ml lapte, 100 g faina, 1 zahar vanilat cu scortisoara, 1 lingurita esenta de rom;
  • Decor: nuca tocata, frisca 
Blat:
Ouale se tin la temperatura camerei aprox 1 ora.

Se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma cu un praf de sare, apoi se adauga treptat zaharul si zaharul vanilat si se mixeaza pana se topeste.

Se pun galbenusurile, laptele si uleiul. Se mixeaza de cateva ori.

Cu o spatula sau un tel se amesteca usor in timp ce adaugam faina, miezul de nuca, praful de copt si esenta. Nu avem nevoie de mixer ci le incorporam usor in aluatul spumos.

Se tapeteaza o tava cu unt si faina, se pune aluatul si se baga in cuptorul preincalzit.

Se lasa la foc mic 30-35 minute.

Se scoate din tava si se lasa sa se raceasca pe un tocator. (Eu l-am facut cu aprox. 12 ore inainte sa-l feliez).

Se taie blatul in 3 felii orizontale.

Crema:
Intr-un vas cu pereti dublii se pune zaharul si se lasa pe foc mic pana se topeste uniform si devine auriu.

Se adauga untul si se amesteca bine. 

Intr-un bol se amesteca faina cu zaharul cu scortisoara, romul si 4-5 linguri de lapte, pana devine o crema subtire.

Se adauga laptele in vas peste zahar si unt si se amesteca bine. Se pune amestecul de faina in fir subtire.

Se ingroasa repede asa ca trebuie sa-l omogenizati continuu, timp de cateva minute, cu un tel.

Se opreste focul si se lasa crema sa se raceasca (de preferat acoperita cu un capac sau folie)

Blatul se insiropeaza si se pune crema caramel intre fiecare felie, impreuna cu un strat generos de nuca.

Se decoreaza cu frisca si nuca. Optional se poate face o glazura fina de ciocolata, dar mie caramelul, nuca si frisca mi s-au parut suficiente :)

Pofta buna!

0 Response to "Tort cu nuca si caramel"

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru comentarii! Cele anonime si necivilizate nu sunt permise pe acest blog!

© Continutul acestui blog (imagini + text) constituie proprietatea autorului si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acestuia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe.