Coliva


M-am decis ca astazi sa postez reteta de coliva. Stiu ca multi oameni asociaza coliva cu evenimentele tragice, insa coliva este un aliment si un desert gustos.

Am pregatit-o impreuna cu mama, astazi fiind Pomenirea Mortilor. Desigur, se poate prepara coliva oricand doriti, insa scopul in sine este sa mergeti cu ea la Biserica si mai apoi sa o impartiti si sa o consumati.

Am facut reteta clasica, pe care mama o face de ani de zile. Anul acesta m-a lasat pe mine sa ma ocup mai mult de ea, in ideea sa invat pentru viitor sa o fac singura.

Nu am insistat foarte mult pe decor, am facut cum m-am priceput. Am rugamintea sa nu criticati, in cazul in care nu va place! Mai ales ca a fost facuta in scopul pomenirii celor care nu mai sunt printre noi si carora, chiar si dupa multi ani, le simtim lipsa. Sunt sigura ca tata e mandru de noi!

Am folosit:
  • 1 kg arpacas (Nota 11), 600 g zahar, 600 g nuca, 1 esenta concentrata de rom, coaja de la 1 lamaie mare, 200 g biscuiti, 2-3 lingurite cacao, jeleuri, bomboane.
V-am mentionat marca arpacasului fiindca mie mi s-a parut bun: a fost curat si a fiert bine.

L-am spalat in mai multe ape, nu stiu daca fix 9, insa de cateva ori.

L-am pus intr-o cratita mare si l-am acoperit cu apa calda. Cam 2 degete peste nivelul arpacasului.

Mama spune ca apa calda (nu chiar clocotita) il ajuta sa se umfle mai usor.

L-am lasat aprox. 2 ore asa. In acest timp arpacasul absoarbe apa aproape complet.

Punem din nou apa calda sa acoperim arpacasul, apoi il punem la fiert. Eu nu am o cratita speciala, asa ca am lasat focul mic si am amestecat des sa nu se lipeasca.

Daca mai e nevoie se mai adauga apa calda din cand in cand, pana cand arpacasul e fiert bine.

Inainte sa opresc focul, am pus zaharul si am amestecat bine. Am mai lasat doar 5 minute pe foc, apoi am pus capacul peste cratita (ca sa nu se formeze o crusta mai tare deasupra cand incepe sa se raceasca).

Esenta, nuca macinata (nu foarte fin) si coaja de lamaie le-am pus cand arpacasul s-a racit complet. Am amestecat bine.

Am pus coliva in farfurii (tavi, platouri, pahare de plastic (pentru impartit) - fiecare ce are), am modelat-o cu o lingura si am pus deasupra biscuiti macinati fin.

Am decorat cu bomboane si jeleuri, iar pentru una din farfurii am facut un sablon cruce prin care am presarat cacao pudra.

Am pus coliva la rece. Daca aveti bomboane care se topesc repede, este recomandat sa le asezati pe coliva dimineata, inainte sa plecati la Biserica.

Optional se poate pune deasupra si zahar pudra. Sau cocos, nuca, orice va place.

4 Response to "Coliva"

  1. Cristina says:

    O reteta utila, dar sincer eu as manca oricand!

    Danutza says:

    Si sotului meu ii place mult, zice sa fac mai des :)

    Eu pun arpacasul la fiert cu 3,5 l.apa calda.Bag oala in cuptor si nu amestec deloc in ea,apoi adaug zaharul si las oala in cuptor cu focul stins pana se topeste zaharul,apoi amestec cu restul de ingrediente.
    Oricum este undesert super bun,deseori fac
    Pupici cu drag!

    Danutza says:

    Daa, stiam si reteta la cuptor. Eu n-am incercat dar sigur e bun si asa si te scuteste de munca :)

    Este un desert bun si relativ ieftin, merita facut oricand avem pofta.

    Pupici :*

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru comentarii! Cele anonime si necivilizate nu sunt permise pe acest blog!

© Continutul acestui blog (imagini + text) constituie proprietatea autorului si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acestuia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe.