Cozonacei cu nuca, merisoare si cacao


Au mai ramas 15 zile pana la Craciun si deja am inceput sa-mi fac listele de cumparaturi. Sunt cateva preparate care nu trebuie sa-mi lipseasca de pe masa de Craciun, iar acesti cozonacei pufosi si aromati sunt printre ele.

I-am pregatit intr-o zi friguroasa in care am avut pofta de ceva dulce cu umplutura de nuca si merisoare, dar au iesit atat de buni incat si eu am fost surprinsa :) Mai ales ca le-am pus si cacao, asa ca au fost si mai gustosi :P

Le-am spus cozonacei, pentru ca am folosit o reteta asemanatoare cu cea de cozonac, numai ca n-am framantat aluatul. Nu au consistenta de cozonac 100 %, insa gustul este asemanator.

Am folosit:
  • Aluat: 800 g faina, 400 ml lapte, 200 g zahar, 70 g unt gras, 3 oua, 1 cub drojdie, esenta lamaie, coaja de la 1 lamaie si o portocala, 1 zahar vanilat, un praf de sare.
  • Umplutura: 200 g miez nuca, 4 linguri cacao, 8 linguri zahar, 2 linguri lapte, 100 g merisoare.

Pentru aluat ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.

Laptele se pune intr-un vas pe foc si cand incepe sa se incalzeasca se topesc in el zaharul si untul. Nu trebuie sa fiarba, doar sa fie cald! Se pune si esenta de lamaie.

Se pune apoi drojdia si se lasa cateva minute pana cand se ridica la suprafata laptelui ca o ciuperca.

Intr-un bol mare se pune faina impreuna cu zaharul vanilat, un praf de sare si coaja de la citrice.

In mijloc se pune amestecul lichid de lapte indulcit, unt si drojdie, apoi ouale.

Se amesteca bine cu mana si se framanta 2-3 minute pana obtinem un aluat omogen.

Se acopera bolul cu un prosop curat si se lasa 2 ore sa creasca si sa-si dubleze volumul.

Eu am impartit aluatul in 2 bucati si pe le-am intins pe masa infainata. Am incercat sa le intind de forma ovala ca se le pot rula mai bine.

Pe fiecare am pus crema din cacao, zahar, lapte, miezul de nuca tocat mare si merisoarele.

I-am rulat si i-am copt in tava normala, nu in cea de cozonac. Aluatul este mai tare, asa ca nu se lasa pe margini. Eventual se pot face mai mici, in forma de cornuri. Folositi hartie de copt, in tava.

Am lasat la foc mic timp de 35 de minute. Am scos din tava si i-am lasat sa se raceasca acoperiti cu un prosop.

Am portionat, am pudrat cu zahar si am servit. 

Sunt foarte buni si calzi si reci, merg bine dimineata langa cafea!

0 Response to "Cozonacei cu nuca, merisoare si cacao"

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru comentarii! Cele anonime si necivilizate nu sunt permise pe acest blog!

© Continutul acestui blog (imagini + text) constituie proprietatea autorului si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acestuia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe.