Compot de pere


Pana acum, la mine, anul asta a fost unul al compoturilor. Intotdeauna am adorat compoturile cam din orice fructe si niciodata nu ma gandeam ca e mai simplu sa le fac eu decat sa dau o multime de bani pe unele pline de e-uri :)

E adevarat ca si fructele, zaharul, borcanele costa destul, dar nu se compara calitatea. In plus eu sunt o persoana destul de practica si refolosesc borcanele in care au fost conservate alte produse, le spal foarte bine, inlocuiesc in general capacele fiindca unele mai ruginesc in timp, cumpar fructe in plin sezon cand mai scade pretul, intotdeauna din piata ca sa am macar impresia ca sunt 100 % bio :))

La compotul de pere in schimb am folosit fructe chiar mega bio, culese de mine si iubitul meu din gradina de la tara. Am si dovezi in poze, ca sa nu aud ca ma acuzati :))

Avem un par care face niste mega pere, aromate si buuune! Initial am luat perele in intentia sa le mananc ca atare fiindca sunt super bune, dar cand am vazut ca nu fac fata sa mananc o sacosa de pere m-am gandit sa le valorific. Am facut intai cheesecake cu pere, apoi compot.

E facut pe acelasi principiu ca cel de caise, rapid si usor.

Am folosit:
  • pere (nu foarte coapte, adica nu foarte moi), zahar (2 linguri de zahar pt fiecare borcan de 400 g si 4 linguri de zahar pentru fiecare borcan de 800 g), cate o lingurita de zahar vanilat la fiecare borcan, apa, borcane, capace, 1-2 cratite mai mari, prosoape (eventual mai vechi dar curate).
 Am spalat perele, le-am curatat cotorul si le-am taiat bucati (nici mari, nici mici).

Le-am asezat in borcanele curate si uscate.

Am adaugat zaharul, z. vanilat, apoi apa pana aproape de capac.

Am infiletat si am strans bine capacele.

In cratite mai mari am pus prosoape curate pe fund si margini, apoi am pus borcanele (nu chiar lipite intre ele ci cu putin spatiu).

Am adaugat apa cat sa acopere borcanele 3/4.

Am pus la foc mic spre mediu. Din momentul in care apa a inceput sa clocoteasca am lasat 25 de minute.

Am oprit apoi focul si am lasat borcanele in apa inca o ora.

Le-am scos apoi, le-am sters bine si le-am pus cu capacele in jos o ora.

Le-am asezat apoi cu capacul in sus intr-o patura pana a doua zi. Le-am depozitat in camara (sau daca aveti beci si mai bine).

Dupa vreo 2 zile nu m-am abtinut si am desfacut un borcan mic sa gust compotul :)) Super extra delicios, dulce si aromat. Merita din plin sa-l incercati!!!

E bine sa valorificati orice fel de fructe, mai ales daca sunt de la tara. Chiar si daca faceti cate 2-3 borcane de compot, decat sa le cumparati apoi din magazin, mai bine sa le aveti in camara :)

Urmeaza sa fac si compot de prune, tot dupa aceeasi reteta :)


Alte idei de compot pt voi:

12 Response to "Compot de pere"

  1. Adnia says:

    ador acest compot iarna, in salate de fructe, sau in torturi fine!

    Simona says:

    N-am mai mancat compot de multi ani!!!
    Super arata toate!
    Pupici

    Danutza says:

    Adnia, sa stii ca la asta ma gandeam si eu, sa-l incerc intr-un desert :) Sunt sigura ca o sa-mi placa :)
    Pup!

    Danutza says:

    Simona, eu mananc mai ales dimineata, in loc de micul dejun cate un borcan de compot :))

    Pupici:*

    Cristina says:

    Imi place compotul de pere, mi se pare perfect iarna, cand arde focul in semineu...

    Danutza says:

    Asa-i! Chiar m-ai dus cu gandul la iarna ...nu credeam ca vreodata vara o sa-mi fie dor de iarna :)

    Anonim says:

    Abia astept sa fac si eu acest compot !!! ;)

    Danutza says:

    Mult spor Adina! :*

    Ce frumoase sunt perele.Tare as culege si eu cateva,ca sa fac compot bineinteles.
    Te pup!

    Danutza says:

    Daa, perele au fost minunate anul acesta...dulci si aromate..numai bune de compot :)

    Pupici!

    Maya says:

    Si eu fac aproximativ la fel compoturile. Atentie cu întorsul borcanelor de compot. S-ar putea prelinge din lichid între capac si gura borcanului, posibil sa dispara vidul... ceea ce duce la alterarea compotului. Doar borcanele de dulceata, gem, marmelada, jeleu... deci doar borcanele care au continut ridicat de zahar în compozitie le întorc cu fundul în sus. În rest nici o alta conserva.

    Dupa ce le fierb sub apa 20-25 minute(depinde de fructe), borcanele cu compot sînt deja vidate. Le scot imediat si le pastrez acoperite pîna a doua zi. Fructele mai senisbile/fragede/moi, daca le pastrezi prea mult în apa fiarta se înmoaie prea tare.
    Sper ca nu te superi pe mine, îti spun doar cum fac eu.

    Danutza says:

    Multumesc mult pt sfaturi Maya!

    Eu le fac pe toate dupa cum m-a invatat soacra si pana acum cel putin au avut succes an de an ...sper sa nu am vreo surpriza, dar nu cred :)

    In general verific bine borcanele si le schimb uneori capacul inainte de fierbere daca mi se pare ceva suspect. Acum stii cum e, fiecare se mai ghideaza si dupa cum e obisnuit sa faca ... eu si cantitatile le mai pun 'din ochi' uneori :)

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru comentarii! Cele anonime si necivilizate nu sunt permise pe acest blog!

© Continutul acestui blog (imagini + text) constituie proprietatea autorului si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acestuia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe.