Prajitura cu branza si jeleu


Cu totii stim prajitura cu Fanta, dar astazi vreau sa va prezint o noua infatisare a ei, ceva mai vesela si colorata. O trasformare in prajitura cu branza si jeleu, pentru ca nu-i musai sa fie doar cu Fanta :)

De fapt prajitura in sine chiar asta e, o prajitura cu branza dulce, blat pufos si jeleu aromat si colorat. Facut fie cu Fanta de portocale, fie cu orice alt suc bun si colorat, in cazul meu Giusto de portocale rosii.

Eu am pornit de la o simpla reteta de prajitura si am obtinut la final 2 platouri cu 2 feluri de prajiturele gustoase si vesele. Merita sa incercati si voi!

Am folosit:

Pt blat: 10 oua, 10 linguri de zahar, 8 linguri de ulei, 10 linguri faina, 1 praf de copt, 1 esenta de portocale, 1-2 plicuri zahar vanilat, 1 praf de sare;

Pt crema de branza: 800 g branza dulce, 200 g margarina/unt, 200 g zahar pudra, 1 esenta de portocale;

Pt jeleu: 500 ml Fanta de portocale, 500 ml Giusto de portocale rosii, 1 plic budinca de capsuni, 1 plic budinca de vanilie, 200 g zahar;

Pt decor si sirop: 100 g frisca, 2 kiwi, 5-6 linguri Fanta.

Blatul
Am tinut toate ingredientele la temp. camerei cel putin o ora.

Albusurile le-am separat de galbenusuri. Le-am pus intr-un bol mare, curat si uscat.

Am adaugat peste ele praful de sare si am mixat pana cand au devenit spuma consistenta.

Am adaugat apoi zaharul si zahrul vanilat si am mixat bine pana s-a incorporat.

Cand albusurile au devenit consistente si cu aspect de bezea, am adaugat galbenusurile, apoi treptat uleiul, faina, praful de copt si esenta.

Compozitia obtinuta am pus-o in tava mare a cuptorului, tapetata cu hartie de copt.

Am copt in cuptorul preincalzit, la foc mic, timp de 20 de minute. Nu este nevoie sa lasam blatul mai mult, trebuie sa fie pufos, nu rumen.

Il scoatem din tava si il lasam sa se raceasca.

Crema de branza
Intr-un bol mixam branza dulce cu margarina, zaharul pudra si esenta. Trebuie sa obtinem o crema fina. 

Punem crema la frigider in jur de 30 de min, timp in care ne ocupam de jeleu.

Jeleul 
Pentru ca vrem sa obtinem 2 culori si arome diferite avem mai intai nevoie de 2 cratite.

Intr-una punem 500 ml Fanta de portocale in care adaugam 100 g zahar si lasam pe foc pana incepe sa fiarba.

Dizolvam budinca de vanilie cu 2-3 linguri de suc intr-un bol, apoi o punem peste sucul din cratita, omogenizam si lasam pe foc 2-3 minute pana devine consistent jeleul. Oprim focul si lasam cratita acoperita cu un capac.

Ne ocupam de jeleul de portocale rosii. Folosim acelasi procedeu, doar ca avem suc de portocale rosii, iar budinca este de capsuni.

Asamblare si decor
Dupa ce s-a racit taiam blatul in 2. Nu ca la tort pe orizontala, impartim pur si simplu blatul patrat din tava in 2 dreptunghiuri :)

Insiropam fiecare blat cu putin suc, punem crema de branza in strat generos, iar apoi jeleul. Pe una din prajituri jeleul galben, pe alta jeleul rosu (roz).

Pe cea cu jeleu galben am pus bucatele mici de kiwi, pe cea cu jeleu rosu am lasat-o simpla.

Am pus prajiturile in frigider pana a doua zi.

Pe cea galbena am taiat-o astfel incat sa avem pe fiecare feliuta cate o bucatica de kiwi. Am asezat-o pe platou, gata de servire si am pus-o din nou la frigider.

Pe cea cu jeleu rosu am taiat-o la fel ca si pe cea galbena, iar fiecare bucatica am decorat-o cu cate un mot de frisca.

Am asezat-o si pe ea pe un platou si din nou la frigider.

Prajitura se scoate din frigider chiar inainte de servire si se savureaza apoi cu mare pofta :)

Eu am trasportat-o in masina vreo cativa km si a rezistat foarte bine, asa merge sa o duceti fara probleme si intr-o vizita :)

De sarbatori este ideala, ii pacalim usor de musafiri cu impresia artistica :) Si scapam de munca de a face 2 prajituri diferite :))

Va doresc pofta buna, spor si o saptamana minunata!

2 Response to "Prajitura cu branza si jeleu"

  1. Pana una alta servesc de aici de la tine cate o bucatica din fiecare!
    te pup!

    Danutza says:

    Cu mare drag aduc si cafeluta nu doar prajituri :)

    Pupicii draga mea :*

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru comentarii! Cele anonime si necivilizate nu sunt permise pe acest blog!

© Continutul acestui blog (imagini + text) constituie proprietatea autorului si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acestuia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe.