Prajitura 'Alba ca Zapada'


Prajitura Alba ca Zapada este prajitura copilariei mele. Nu lipsea de pe masa noastra de Craciun, uneori si cu alte ocazii festive. 

Asa ca in acest an, dupa multi ani in care nu mai mancasem Alba ca Zapada, am decis sa o fac pentru Craciun. Am batut-o pe mama la cap pana si-a amintit reteta ca sa nu gresim cumva foile, apoi am convins-o sa ma si ajute cu intinsul foilor si uite asa impreuna am facut prajitura copilariei :)

E adevarat ca merge mai repede "la 4 maini", asa ca daca nu ezitati sa mai implicati si pe altcineva in operatiunea prajitureala :D Eu am framantat aluatul, apoi mama a intins foile si le-a pus pe tava, iar eu ma ocupam intre timp de crema. A fost foarte eficienta munca noastra in echipa :)

Am folosit:
  • Pentru foi (4 foi): 4 oua, 15 linguri zahar, 15 lg ulei, 15 lg apa rece, 1 plic praf de copt stins in otet, un praf sare, esenta de vanilie, faina cat cuprinde (adica cat e nevoie ca aluatul sa ajunga la o consistenta solida si sa se poata intinde cu sucitorul);
  • Pentru crema: 600 ml lapte, 250 g zahar, 1 lamaie, 200 g unt, 6 linguri de faina, esenta de lamaie;
  • Extra: zahar pudra
Intr-un bol am pus cele 4 oua si le-am amestecat putin cu un tel, impreuna cu zaharul.

Am pus apoi apa si uleiul, esenta, praful de sare si cel de copt stins in otet. Am adaugat treptat faina si am inceput sa framant.

La inceput aluatul e lipicios putin, dar pe masura ca devine consistent de la faina nu se mai lipeste de maini. Am ajuns la consistenta dorita si am framantat aluatul 4-5 minute.

L-am impartit in 4 bucati si fiecare bucata am intins-o pe masa bine infainata. Foile trebuie sa fie subtiri.

Am tapetat cu faina dosul unei tavi si am copt pe el fiecare foaie de aluat.

Cuptorul trebuie preincalzit si apoi foile coapte la foc mic, maxim 15 minute fiecare foaie. Nu trebuie sa devina rumene sau crocante, trebuie sa ramana tot albe-galbui.

Am pus fiecare foaie coapta pe un tocator de lemn si le-am lasat sa se raceasca. Lucrati cu mare grija fiindca sunt foarte fragile si se pot rupe usor.

Pentru crema, am pus intr-un vas pe foc 600 ml lapte in care am topit zaharul. Cand laptele a inceput sa fiarba (foc mic), am adaugat esenta de lamaie, coaja si sucul de la 1 lamaie si apoi faina.

Am omogenizat bine cu un tel pana s-a incorporat faina si amestecul a devenit ca o budinca.

Nu trebuie lasat sa fiarba mai mult de 7-8 minute si trebuie amestecat in permanenta.

Crema obtinuta am lasat-o sa se raceasca, iar cand a fost complet rece am amestecat-o cu untul. Nu e recomandat sa punem tot untul dintr-o data ci treptat cate o lingura si sa mixam bine amestecul.

Intre timp s-au racit si foile asa ca am asamblat prajitura. Am pus crema de lamaie intre fiecare foaie, mai putin pe ultima. Am pus prajitura intr-un loc rece, acoperita cu un prosop curat.

E recomandat sa facem prajitura cu 1-2 zile inainte de servire, fiindca asa devin foile mult mai fragede.

Eu am pudrat-o cu zahar inainte sa o tai, dar nu e musai, doar daca va place asa.

Alba ca Zapada e prajitura mea preferata si chiar daca e putin mai migaloasa datorita foilor, merita sa o pregatiti mai ales de sarbatori fiindca e prea buna sa lipseasca de pe masa festiva.

Daca nu va place in mod deosebit crema de lamaie, o puteti aroma cu esenta de vanilie (sau sa fierbeti in lapte o pastaie de vanilie). De asemenea, merge foarte bine umpluta cu crema caramel.

Pofta buna si gatiti cu spor!!!

12 Response to "Prajitura 'Alba ca Zapada'"

  1. adnia says:

    ce iubesc prajitura asta!

    Danutza says:

    Iti impartasesc sentimentul :) Imi plac muuulte prajituri, dar parca nici una nu-i la fel de buna ca Alba ca Zapada:)
    :*

    Unknown says:

    Arata tare frumos! Pup si La multi ani!

    Și mie îmi făcea mama în copilărie albă ca zăpada. Ce bună e! Trebuie să fac și eu cândva:).

    Danutza says:

    Multumesc mult Paula! La multi ani! Pupici! :*

    Danutza says:

    Multumesc mult Alina! Merita sa o incerci :)
    Pup!

    E si prãjitura copilãriei mele, super<3

    Simona says:

    De cand am si eu pe lista prajitura asta.. Tare bine arata!!

    Danutza says:

    Merci Ramona :*

    Danutza says:

    Simona, candva tot ii vine randul :)) Pup :*

    N-am mai papat demult! Servesc o bucatica si te invit pe blogul meu ca sa iti ridici premiul ;) Pup!

    Danutza says:

    Cu mare drag te servesc Alina! Multumesc mult pentru premiu!!
    Pupici :*

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru comentarii! Cele anonime si necivilizate nu sunt permise pe acest blog!

© Continutul acestui blog (imagini + text) constituie proprietatea autorului si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acestuia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe.