Cum se face blatul de tort?


Cu totii avem ocazii deosebite in familie si in viata noastra, ocazii pe care nu le lasam sa treaca nemarcate macar cu un mic tortulet :) La aniversari, zile onomastice, sarbatori mari ... cu totii ne dorim pe masa un tort.

Intrebarea principala atunci cand ne dorim sa facem un tort este: cum se face blatul de tort?

Baza oricarui tort reusit sta in blat. Desigur, decorul este cel care face diferenta si care ne incanta privirile, insa daca blatul e necopt, daca e tare si nu pufos, daca e inegal ... aspectul final si gustul sunt afectate si ele.

Maine va voi prezenta idei pentru decorarea si finisarea unui tort, insa astazi vorbim despre cum de face blatul pentru tort.
 
Eu am ratat de multe ori blatul de tort pentru ca am gasit numeroase retete care la mine au dat gres.

Dupa cateva incercari nereusite, am recurs o perioada la blatul de tort, gata facut, din magazin. Dezavantajul este ca blatul de tort din magazin e foarte sfaramicios, se inmoaie mult prea repede atunci cand il insiropez si nu-si mai pastreaza forma, cand asez pe el crema. Este o solutie salvatoare atunci cand suntem in criza de timp, insa nu e nici pe departe la fel de bun ca cel pregatit in casa.

Asa ca, pentru succesul unui blat bun facut in casa, am recurs la o reteta care sa-mi placa, o reteta simpla dar care imi iese perfect de fiecare data. Nu este inventata de mine, eu doar i-am adus cateva modificari, pana am ajuns la textura dorita.

Pentru un blat de tort mare eu folosesc in general intre 8 - 10 oua (depinde si dimensiunea lor). Fac tot posibilul sa pun oua de tara, fiindca au culoarea foarte galbena si blatul iese frumos, insa nu e neaparat necesar, caci exista si alte metode (praf de copt cu sofran, coloranti).

Din 8 oua mari obtinem un blat de tort cu diametrul 24 cm si destul de inalt (se poate taia in 3 felii orizontale).
 

La blatul de tort se pun intotdeauna cantitati egale: respectiv la 8 oua se pun 8 linguri de zahar si 8 de faina

Ouale se scot cu cel putin 2-3 ore inainte din frigider si se tin la temperatura camerei.

Se separa cu mare grija albusurile de galbenusuri. Eu folosesc doar albusul consistent, care se tine, si evit sa folosesc albusurile lichide.

De aceea, pregatesc intotdeauna cu 2-3 oua in plus ca sa pot inlocui daca e cazul.

Folosesc mai multe boluri. Am un bol in care separ fiecare ou si daca albusul e ok il pun in bolul mare in care le voi bate cu mixerul. Galbenusurile le pun in alt bol.

Fiecare pas conteaza, asa ca daca ne dorim un blat de tort perfect, trebuie sa respectam pasii.

Albusurile peste care adaug un praf de sare, le bat foarte bine pana cand nu se mai desprind de pe peretii bolului.

Galbenusurile le amestec cu zaharul (8 linguri) pana devin consistente ca o crema. 
 
Bolul in care amestecam galbenusurile trebuie sa fie incapator, fiindca peste crema de galbenusuri adaug albusurile batute spuma, 8 linguri de faina (de foarte buna calitate si cernuta inainte) si 1/2
plic de praf de copt. Omogenizez foarte bine cu o spatula sau chiar cu mixerul.

Eu inainte nu puneam praf de copt si intotdeauna imi ramanea blatul putin necopt pe mijloc. Asa ca acum pun de fiecare data cate o jumatate de pachetel si nu mai mai am probleme. In plus, praful de copt nu afecteaza mirosul blatului (cum face amoniacul sau bicarbonatul).

Pentru un plus de efect se poate face si blat de cacao, prin inlocuirea de 1-2 linguri de faina cu cacao, sau un blat duo, adica jumatate simplu jumatate colorat. Pentru aceasta, oprim jumatate din cantitatea de aluat si o amestecam cu putina cacao. Apoi alternam straturile in tava.

Blatul de tort nu e musai sa fie rotund, insa eu asa prefer sa-l fac. Folosesc o cratita pe care o tapetez cu hartie de copt. Se poate tapeta si cu ulei/unt/margarina si putina faina ... dar eu nu vreau sa am bataie de cap la spalatul vaselor asa ca pun hartie de copt :)

Torn aluatul in tava si il nivelez. Asez tava pe gratarul fixat chiar la mijlocul cuptorului.
Las in cuptorul preincalzit, la foc mic, ~30 de minute. Fac uneori testul cu scobitoarea ca sa fiu sigura ca interiorul este copt.
In primele 20 de minute nu deschid usa cuptorului, ci urmaresc prin geam blatul sa vad daca incepe sa creasca uniform :)
Dupa 30 - 35 de minute, opresc focul si mai las blatul 5-7 minute in cuptor. 
 
Scot blatul apoi si il las sa se raceasca. Eu il pregatesc uneori cu o zi inainte de a-l utiliza pentru tort si il tin acoperit cu un prosop curat la loc uscat (gen camara). Se taie mai bine a doua zi.
 
Daca sunt in graba mare il folosesc imediat ce s-a racit. Il tai foarte usor cu un cutit cu lama lata.
 
Intotdeauna il insiropez din belsug, fiindca nu imi place prea uscat. Are avantajul ca isi mentine forma ok si e la fel de pufos si dupa insiropare.

*Maine vin cu idei pentru diverse creme si spume care merg de minune ca umplutura pentru tort si cu idei pentru decorarea unui tort :)

Ce faina folosesc: faina 000 (Baneasa, Dobrogea, Boromir);
Ce praf de copt folosesc: Dr Oetker;
Cu ce lingura masor ingredientele: lingura mare de supa;
Diametrul tavii: 24 cm;
Timpul de coacere: max. 35 de minute la foc mic.

Va invit sa vedeti mai multe poze in postarile mele de pe blog, in care am vorbit despre tort:










 
Pofta buna si gatiti cu spor!

7 Response to "Cum se face blatul de tort?"

  1. wouw ils sont superbes, bravo!

    Bisous

    Danutza says:

    Merci beaucoup Beth!

    Bisous :*

    Foarte bine punctata reteta blatului! Si eu il fac la fel!

    Danutza says:

    Merci Teo! Este singura care mi-a iesit bine pana acum ...cate blaturi n-am ratat inainte :D :*

    Anonim says:

    Se pun in blat 16 linguri de faina?

    Anonim says:

    Se pun in blat 16 linguri de faina? Sau se pun 8 linguri la sfarsit?

    Danutza says:

    Scrie clar in reteta, de vreo 3 ori cel putin, ca se pun 8 linguri de faina!! Nu scrie 16 :|

    Daca pui 16 oua eventual pui 16 linguri de faina.

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru comentarii! Cele anonime si necivilizate nu sunt permise pe acest blog!

© Continutul acestui blog (imagini + text) constituie proprietatea autorului si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acestuia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe.