Castravetele


Castravetele (Cucumis sativus) este o planta legumicolă din familia Curcubitaceae care include dovlecelul, dovleacul, pepenele galben şi cel verde etc., şi este cultivat pe scară largă. Provine din India şi este cultivat în regiuni tropicale şi temperate. Se cultivă în numeroase varietăţi, datorită diversităţii fructelor.

Consumat ca aliment, castravetele cu coajă, în stare crudă, are un aport de vitamina B1 0,027 mg, vitamina B2 0,033 mg, vitamina B3 0,098g, urme de vitamina B6 şi B9, vitamina C 2,8mg, fier, magneziu, fosfor, potasiu, zinc.

Castravetele este cules când are culoarea verde, şi poate fi consumat crud sau murat. De asemenea, varietăţile fără seminţe sunt folosite în industria decoraţiunilor alimentare. Pentru murat se folosesc îndeosebi castraveţii a căror formă nu este aşa de plăcută ochiului, cei cu formă neregulată, prea groşi sau strâmbi, sau cu coaja grunzuroasă. Pentru murare se foloseşte de obicei saramura sau otetul, în combinaţie cu diverse plante aromatice. Procedeul de murare reduce conţinutul de vitamine din legume, dar le păstrează în nişte valori crescute faţă de alte procedee de conservare (de exemplu, fierberea). În plus, le conservă pentru mai mult timp. Gustul deosebit şi multiplele întrebuinţări pe care le are în gastronomie, alături de eliminarea prin murare a unei componente cam indigeste a castravetelui crud, fac din castravetele murat o piesă de rezistenţă a alimentaţiei umane, în special alături de produse din carne, în sezonul rece.

100 grame

Calorii

12
Proteine 0.6
Lipide 0.2
Carbohidrati 2.2
Fibre 0.7

0 Response to "Castravetele"

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru comentarii! Cele anonime si necivilizate nu sunt permise pe acest blog!

© Continutul acestui blog (imagini + text) constituie proprietatea autorului si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acestuia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe.