Salata de orez cu ton


Salata de ton este una din preferatele mele si intotdeauna o idee buna cand n-am chef sa gatesc ceva complicat.

De aceasta data am vrut sa incerc ceva nou, o combinatie inedita pentru noi, cea de ton si orez. A rezultat o salata gustoasa si consistenta, cu doar cateva ingrediente.

Este foarte usor de preparat, asa ca trebuie neaparat sa o incercati si voi!

Portii: 2
Timp de preparare: 30 min
Dificultate: usor

Am folosit:
  • 200 g orez, 2 conserve ton maruntit sau bucati, 1 ardei kapia rosu, 1 conserva boabe de porumb, 10-15 masline, 2 fire ceapa verde, patrunjel, sare de mare, piper, 1 lamaie.
Orezul se fierbe in multa apa cu putina sare. Se clateste bine cu apa rece si se pune intr-un bol. (Eu l-am fiert aprox. 15-17 min).

Conservele de ton se scurg de excesul de ulei si se pun in bol peste orez.

Se taie ceapa verde, ardeiul kapia si se toaca marunt patrunjelul. Se pun in bol peste orez si ton.

Se adauga porumbul, maslinele si se condimenteaza cu sare si piper. Se stropesc toate cu zeama de lamaie. (Daca aveti ton in suc propriu este posibil sa fie nevoie de cateva picaturi de ulei in salata)

Se amesteca usor de cateva ori, se pune salata in boluri individuale si se serveste. Se pot pune deasupra si cativa fulgi de chilli, daca va place usor picanta.
Pofta buna si gatiti cu spor!

Cartofi copti umpluti cu pui


Ca de obicei, duminica vin cu cate o reteta simpla si foarte gustoasa. Azi am adus cartofi copti, umpluti cu piept de pui si serviti cu usturoi.

Fiindca ne-au placut mult cartofii cu mozzarella, am vrut sa mai incerc si alte variante de cartofi copti umpluti. O idee excelenta pentru weekend!

Portii: 2
Timp de preparare: 30 min
Timp de coacere: 60 min
Dificultate:
usor

Am folosit:
  • 3 cartofi, 300 g piept de pui, 100 g maioneza de casa, 1 legatura de marar, boia dulce, sare, piper, chilli, mujdei (optional)
Cartofii se spala bine, sa lasa la scurs, apoi se taie pe jumatate.
 
Se pun jumatatile de cartofi intr-o tava stropita cu putin ulei.
 
Se lasa aprox 60 de minute la foc mic-mediu pana se rumenesc usor deasupra.
 
Se scot pe o farfurie si se lasa sa se raceasca.
 
Cu o lingurita se scoate usor jumatate din miezul cartofilor. 
 
Pentru umplutura fierbem pieptul de pui, il racim si il taiem bucati mici.
 
Preparam maioneza si o amestecam cu pieptul de pui si mararul tocat marunt. Condimentam dupa gust. 

Umplem jumatatile de cartofi cu ajutorul unei linguri, decoram cu marar si chilli si servim cu mujdei.

* Daca va place mult usturoiul, puteti amesteca direct mujdeiul si maioneza!


Pofta buna!

Cheesecake cu ciocolata si capsuni


Acest cheesecake delicios, cu ciocolata cremoasa si capsuni proaspete, l-am pregatit pentru sora mea. Astazi este ziua ei, insa am sarbatorit weekendul trecut, fix de Valentine's day :P

La multi ani, draga mea! Sa fii sanatoasa si sa iti indeplinesti toate visurile!

Cheesecake-ul a fost unul fara coacere (preferatul meu!), cu multa ciocolata, branza fina si cremoasa, iar decorul din capsuni proaspete si aromate. Este cea mai buna idee cand va doriti un tort usor, iar timpul nu va permite sa experimentati ceva sofisticat.

Portii: 10 
Timp de preparare: 40 min
Timp de racire: 180 min
Dificultate:
usor

Am folosit:
  • Blat: 350 g chocolate chip cookies, 200 g unt gras;
  • Crema: 700 g branza dulce cremoasa, 400 ml frisca lichida, coaja de la 1/2 lamaie, 70 g zahar pudra vanilat, 2 plicuri zahar vanilat, 100 g ciocolata cu lapte;
  • Decor: 200 g ciocolata cu lapte, 150 ml frisca lichida, 1 plic zahar vanilat, capsuni proaspete.
Pentru blat maruntim biscuitii in robot. Topim untul si il punem peste biscuiti, apoi amestecam pana ce biscuitii absorb tot untul.

Tapetam o tava cu folie alimentara. Punem amestecul de biscuiti si unt si nivelam cu o lingura.

Punem la frigider 1 ora.

Intre timp pregatim crema. Frisca o mixam bine cu zaharul vanilat, apoi o adaugam peste branza dulce. Punem coaja de lamaie, zaharul pudra vanilat si amestecam cu o spatula pana se omogenizeaza.

Ciocolata o taiem in bucati mici. O punem peste crema de branza si mai amestecam de cateva ori. O lasam la frigider pana ce crusta de biscuiti s-a intarit.

Punem crema peste blat, nivelam din nou cu o spatula si lasam la frigider 2 ore.

Dupa ce scoatem prajitura din forma, pregatim crema ganache pentru decor.

Intr-un vas pe foc punem 150 ml frisca si cand incepe sa se incalzeasca adaugam ciocolata rupta in bucati si zaharul vanilat.

Amestecam cu un tel pana se topeste ciocolata si se omogenizeaza.

Punem cateva linguri de glazura calda (nu fierbinte) peste cheesecake si o lasam sa curga usor pe margini. Lasam apoi sa se raceasca bine crema si cand devine consistenta o intindem deasupra cheesecake-ului, peste primul strat de glazura.

Decoram cu jumatati de capsuni proaspete.

Transferam cheesecake-ul pe un platou si punem la frigider pana in momentul servirii. 
Pofta buna!

Strudel cu mere


In zilele friguroase imi place sa aprind cuptorul si sa pun la copt bunatati aromate. Placinte, strudele, briose, toate au arome delicioase si imediat se umple casa de miros placut.

Pentru ca n-am intotdeauna mult timp la dispozitie, mai trisez uneori si folosesc aluat congelat, atunci cand vreau un dulce rapid :) Asa am procedat si cu strudelele cu mere, le-am facut dintr-o foaie de aluat congelat, cateva mere si neaparat scortisoara!

Bune de savurat mai ales calde :)

Portii: 4
Timp de preparare:
40 min
Dificultate: usor

Am folosit:
  • 400 g aluat foietaj, 4 mere, 1/2 lingurita pudra scortisoara, 3 linguri zahar, 2-3 linguri zahar pudra
Aluatul se lasa sa se decongeleze la temperatura camerei.

Merele se dau pe razatoare si se amesteca bine cu zaharul si scortisoara. Le puteti pune cateva minute pe foc sa se inmoaie mai repede sau le lasati 10 minute deoparte pana intindeti si portionati aluatul.

Daca aveti mere zemoase si lasa prea mult suc, puteti pune 1-2 lingurite gris peste ele.

Aluatul de foietaj se taie in dreptunghiuri. Pe fiecare dreptunghi puneti 1-2 linguri umplutura si rulati sub forma de strudel.

Asezati strudelele in tava, pe hartie de copt.

Preincalziti cuptorul si coaceti strudelele la foc mic, timp de 20-22 minute.

Le scoateti din cuptor si le lasati cateva minute sa se raceasca, apoi le transferati pe o farfurie si le pudrati cu zahar.

Pofta buna!

Cartofi copti cu mozzarella


O reteta ideala pentru zilele lenese din weekend: cartofi copti cu mozzarella.

Foarte usor de preparat, ingrediente putine si un rezultat delicios. Se poate servi ca atare sau ca garnitura langa friptura. 

Eu am preferat-o pentru cina, cu putina ceapa verde deasupra :)

Portii: 2
Timp de preparare:
60 min
Dificultate: usor

Am folosit:
  • 3 cartofi, 150 g mozzarella, 50 g cascaval, 50 g telemea, sare, piper, fulgi chilli, ceapa verde, 2 linguri ulei.

Cartofii i-am spalat bine si i-am pus la fiert 30 de minute.

I-am scos in apa rece, i-am lasat 5 minute, apoi i-am curatat de coaja si i-am taiat pe jumatate.

Am scobit cu o lingurita putin din miezul fiecarei jumatati, iar in golul format am pus sare, piper, chilli si branzeturile rase. Ordinea a fost cascaval, telemea, mozzarella, dar nu e o regula.

Am uns o tava cu putin ulei si am asezat cartofii.

Am copt 15 minute la foc mediu, pana ce cartofii s-au rumenit usor, iar branza s-a topit.

Am servit cu ceapa verde.

Pofta buna si weekend minunat sa aveti!

Supa de linte


Lintea este un aliment foarte sanatos, bogat in minerale, antioxidanti si acid folic. Este si un aliment foarte gustos, ideal in salate, mancaruri si supe.

De cand i-am descoperit gustul si proprietatile am incercat sa o includ cat mai mult in alimentatia noastra si sa o gatesc "pe gustul nostru". Preferata mea este mancarea de linte cu rosii, insa am facut din linte si salata, iar cel mai nou preparat: supa de linte.

Este o supa usoara, asemanatoare cu cea de fasole. Se poate prepara fie ca o supa clasica, zemoasa, fie se poate pasa si obtine o supa crema consistenta. Este foarte gustoasa si sanatoasa.

Portii: 6
Timp de preparare:
80 min
Dificultate: usor

Am folosit:
  • 400 g linte uscata, 1 ceapa, 2 morcovi, 1 pastarnac mic, 100 ml suc de rosii, 1 legatura patrunjel verde, sare, 3 linguri ulei de masline, 2 crengute mici de cimbru.
 Am pus lintea la inmuiat 3-4 ore. Se poate lasa si peste noapte.

I-am scurs apa si am clatit-o bine.

Am pus-o la fiert si dupa 10 minute i-am schimbat prima apa in care a fiert.

Am pus-o apoi la fiert impreuna cu morcovii, pastarnacul si ceapa taiate cuburi. Am pus in oala si crengutele de cimbru.

Cand au fiert legumele si lintea am pus uleiul de masline, sarea si sucul de rosii. Se pot pune si rosii proaspete sau rosii in bulion.

Dupa ce am oprit focul am scos crengutele de cimbru si am pus patrunjelul tocat.

Am servit cu ceapa verde. 

* Pentru mancarea de linte si pentru salata cu linte am folosit linte conservata, insa pentru supa am preferat lintea uscata.

Pofta buna si gatiti cu spor!

Mini pizza cu aluat de foietaj


Weekend-urile sunt cea mai placuta parte a saptamanii, fiindca ne relaxam, lenevim si rontaim bunatati :) 

Reteta de mini pizza cu aluat de foietaj e ideala pentru weekend fiindca nu trebuie sa stam prea mult prin bucatarie. Fie ca vrem doar o gustare, fie ca le servim la cina langa o salata de legume, rondelele de pizza sunt alegerea perfecta. Merg si reincalzite la microunde, asa ca puteti face mai multe sa va ramana si pentru dimineata. ;)

Am mai facut reteta de mini pizza si acum cativa ani. De aceasta data am pus mai multa umplutura si au iesit si mai bune! Langa ele am servit o salata fresh cu salata verde, rosii cherry, ridichi, ardei.

Portii: 4
Timp de preparare:
10 min
Timp de coacere: 15 min
Dificultate: usor

Am folosit:
  • 1 foaie aluat foietaj (400 g), 150 g cascaval, 150 g pastrama afumata (sau sunca presata), 4-5 linguri sos de rosii, 2 linguri ketchup de casa picant, oregano, sare, piper.
Am cumparat un pachet de foietaj congelat de 800 de g si am folosit doar 1 foaie (400 g). Am lasat-o la temperatura camerei pana s-a decongelat.

Am intins-o pe masa si am mai presat-o putin cu sucitorul.

Am amestecat sosul de rosii cu ketchup -ul de casa picant, oregano, sare si piper. L-am intins peste toata foaia de aluat.

Am pus apoi pastrama afumata, taiata marunt si cascavalul ras. Incercati sa le distribuiti uniform pe tot aluatul.

Am rulat usor aluatul si la final am presat putin. 

Pentru a taia rondele am folosit un cutit cu lama lata. Nu va temeti daca nu ies toate perfecte, caci se mai pot aranja si in tava.

Am tapetat o tava cu hartie de copt si am pus rondelele, lasand spatiu intre fiecare sa nu se uneasca la copt. 

Le-am copt 15 minute la foc mic, in cuptorul preincalzit.

Le-am scos cu o spatula pe farfurie si le-am servit cu salata.

Sunt bune calde, dar daca s-au racit le puteti reincalzi la cuptor si improspata cu putin cascaval deasupra.

Ca umplutura puteti alege si alte ingrediente, spre exemplu ciuperci, masline si orice alte ingrediente preferati pe pizza de obicei.

PS: Daca aveti un aluat de 800 g puteti face portie dubla de mini pizza, puteti face niste strudele cu mere din cealalta foaie, asa cum am facut eu, sau il puteti pastra congelat pentru data viitoare. De obicei cele 2 foi de aluat sunt impachetate separat, asa ca nu e nevoie de le decongelati simultan.
 

Pofta buna si gatiti cu spor!

Sos guacamole



Sosul de avocado denumit si guacamole este un sos mexican extrem de celebru in toata lumea. Desi fructul de avocado in sine nu e la fel de apetisant, dulce si gustos ca alte fructe exotice, el este ideal pentru prepararea unui sos de acest gen.

Pentru reteta de Chipotle am folosit sos guacamole, facut de mine. Nu e prima data cand fac sos guacamole si trebuie sa admit ca a inceput sa-mi placa din ce in ce mai mult. Mai ales ca avocado a devenit accesibil si la noi, la pret rezonabil.

De data aceasta l-am preparat fara rosii. Mi-a placut mult mai mult asa si cred ca voi ramane la varianta aceasta si pe viitor.

Portii: 2
Timp de preparare:
10 min
Dificultate: usor

Am folosit:
  • 2 avocado, 4-5 catei de usturoi, sare, 1-2 lingurite zeama de lamaie, ulei de masline;
Curatam avocado de coaja, il taiem pe jumatate, scoatem samburele si taiem fructul in sferturi. Merge lasat si in jumatati, fiindca il pasam oricum :)

Curatam usturoiul si il punem peste avocado, intr-un bol.

Adaugam sare, zeama de lamaie si pasam bine cu blenderul vertical.

Il mai amestecam usor cu o lingura de cateva ori, stropim cu ulei de masline si servim.

Pofta buna!

© Continutul acestui blog (imagini + text) constituie proprietatea autorului si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acestuia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe.