Prajitura cu portocale


Ultima reteta din acest an: prajitura cu portocale!

Este prajitura perfecta de sezon, festiva, cu aroma de sarbatoare :) 

Acest desert incheie inca un an de retete gustoase si garnisite, atat in bucataria mea cat si pe blog! A fost un an minunat si imi doresc si 2015 sa fie un an la fel de bun, poate chiar si mai bun!

Revenind la prajitura cu portocale, trebuie sa va spun ca e in topul preferintelor noastre, mai ales de sarbatori. Nu este o prajitura sofisticata si nici greu de facut. In plus, are avantajul de a arata foarte bine pe masa festiva.

Portii: 10
Timp de preparare:
90 min
Dificultate:
medie

Ingrediente:
  • Blat: 7 oua, 7 linguri de zahar, 7 linguri de ulei, 10 linguri faina, 1 praf de copt, 1 zahar vanilat, 1 esenta de portocale, 1 praf de sare, coaja de la 1-2 portocale;
  • Crema I: 550 g branza dulce, 200 g zahar pudra, 100 g unt, 1/2 esenta portocale, 1 zahar vanilat;
  • Crema II: 450 ml suc de portocale (fara pulpa), 100 g zahar pudra, 1 plic budinca de vanilie, 1/2 esenta portocale;
  • In plus: 100 g frisca , 60-70 ml suc de portocale.

Mod de preparare:

Pentru blat separam albusurile de galbenusuri. Batem spuma albusurile cu un praf de sare, pana cand se intaresc.

Adaugam zaharul si mixam pana se topeste complet.

Punem galbenusurile, apoi uleiul, esenta, si zaharul vanilat.

Continuam sa mixam si adaugam faina, praful de copt si la final coaja de portocala.

Tapetam o tava cu hartie de copt, turnam aluatul si coacem in cuptorul preincalzit timp de 20-25 de minute.

Scoatem blatul din tava si il lasam sa se raceasca.

Intre timp pregatim crema 1 din branza dulce pe care o mixam cu unt moale, zahar pudra, zahar vanilat si esenta de portocale. O punem la frigider.

Cand blatul s-a racit il insiropam cu suc de portocale. Punem deasupra crema de branza si o intindem cu un cutit.

Lasam prajitura la frigider, timp in care pregatim crema 2.

Intr-un vas punem sucul de portocale si zaharul. Topim la foc mic cateva minute, apoi adaugam praful de budinca dizolvat in 2-3 linguri de suc.

Punem esenta si amestecam cu un tel pana cand incepe sa se inchege crema. 

Oprim focul si lasam 10 minute sa se raceasca, apoi turnam crema de portocale peste prajitura. Trebuie sa intindeti repede crema, fiindca prajitura este rece, de la frigider si jeleul se intareste imediat.

Daca vreti sa se intinda perfect crema de portocale, folositi la final o spatula sau un cutit umed si nivelati.

Puneti din nou prajitura la frigider, fie pentru cateva ore, fie pana a doua zi.

Eu am taiat-o dupa vreo 3 ore si era gata :) 

Am asezat bucati de prajitura pe un platou si am decorat cu frisca. Se pot pune diverse felii sau bucati de fructe deasupra, daca nu va place frisca.

La final vin cu urarile pentru noul an si va doresc sa aveti parte numai de bine in 2015! Va doresc sa aveti sanatate, bucurii si impliniri pe toate planurile, mult noroc si sa gatiti cu spor si in anul ce vine!

La multi ani! Un an nou fericit!

Tuica fiarta



Din a doua zi de Craciun a venit cu adevarat iarna. Ger, zapada, frig tare, asa ca am trecut de la whiskey si pina colada, la traditionala tuica fiarta :)

Nu e vreo reteta speciala, cred ca toti stiu sa puna tuica la fiert, doar ca eu ii mai pun si vreo 2 condimente si o indulcesc putin.

Este important sa avem o tuica buna, naturala. Noi avem tuica de prune, de la tara. 

Am folosit:
  • 100 ml tuica, 3-4 boabe de piper, 1/2 lingurita anason (bobite), 3 linguri de zahar.
Am pus tuica intr-un ibric.

Am pus in ea zahar, boabe de piper si de anason.

Am pus pe aragaz la foc mic si am amestecat de 2-3 ori pana ce a inceput sa fiarba.

Eu nu o las sa clocoteasca, ci doar pana ies aburi fierbinti din ea.

Am pus 3 linguri de zahar fiindca imi place dulce, dar in functie de preferinte puneti 1-2 linguri la 100 ml.

A fost perfecta langa carnatii prajiti cu mamaliga :) 


Noroc!

Masa de Craciun


"La multi ani!" si bine v-am regasit, dragii mei! 

A mai trecut un Craciun, la fel de frumos ca si cele din trecut. A fost cald, parca prea cald pentru ziua de Craciun, insa a fost frumos chiar si fara zapada. (acum ninge)

Noi am petrecut Craciunul in doi. Este primul an in care suntem doar noi doi, probabil si ultimul, fiindca anul viitor ne dorim sa fim 3 :)

An de an, de Craciun eram fie "in deplasare" la socrii mei, fie pe acasa cu tot familionul. Anul acesta am fost doar noi doi. Si n-a fost rau deloc :) 

Am facut cumparaturi cat pentru 3 familii, dar asa se intampla de obicei cand ajungem in hypermarket si ne ia valul :)) Ce-i drept, avem congelatorul si frigiderul plin, probabil ca nu vom mai face shop shop pana la Revelion.

La capitolul bucatareala am incercat sa ma limitez la meniu (pentru ca da, mi-am facut lista cu meniul cu vreo luna inainte), insa am mai schimbat pe alocuri cate un fel de mancare. Am mai trisat la garnituri, astfel ca mi-am luat diverse mixuri de legume congelate, etc.

Am facut traditionala salata boeuf (decorata cu mareee talent :)) ) si sarmalute pe care le-am servit cu mamaliguta si ardei iute, in seara de ajun.


De Craciun am avut un platou pentru mic dejun cu lebar, toba, branza de burduf, rosii, castraveti, masline si sunca cu boia si usturoi (facuta de mine ;) ). 


Pentru masa de pranz am facut un cotlet de porc la cuptor, in crusta de condimente aromate si stropit cu mult vin. L-am servit cu bulete de cartofi la cuptor si cu gogosari in sos de rosii.


Ca sa luam o pauza de la preparatele pe baza de porc aveam de ales intre pui sau peste/fructe de mare. Ne-am decis la fructe de mare si am facut calamar, mai exact tentacule de calamar cu sos de unt si vin alb. Le-am servit langa un mix de legume.


La desert n-am vrut sa facem excese, asa ca am pregatit o placinta cu dovleac si o prajitura racoritoare cu portocale. Si am avut un Panettone cumparat. In rest, dulciuri de la Mos Craciun, a fost foarte darnic si anul acesta :P


Pentru a doua zi de Craciun am pastrat carnatii si soriciul :) Evident ca nu putea sa lipseasca o tuica fiarta!


Este primul an in care nu m-am concentrat doar pe mancare. N-am mai facut 10 feluri de prajituri si biscuiti, am renuntat la cozonac fiindca imi ocupa jumatate de zi sa-l fac, m-au salvat mult legumele congelate pe care le-am servit langa felurile de baza. Sarmalute am facut vreo 30 si ceva, asa ca nu mi-a luat mai mult de o ora sa le fac. Nici salata boeuf nu mi-a dat batai de cap, mai ales ca m-am relaxat la decorat :) Prajiturile au fost si ele simple, am copt dovleacul pentru placinta cu o zi inainte, iar aluatul l-am facut foarte repede. La fel si prajitura cu portocale, al carei blat a fost gata in 30 de minute.

Promit sa postez toate retetele cat mai repede!!

Pentru Revelion planurile sunt chiar mai simple, fiindca nu mai fac salata boeuf, sarmale etc. Voi face cel mai probabil un tort :) Si vom servi aperitive, friptura, salata.


Va doresc sa petreceti sarbatori fericite si sa va bucurati de oamenii dragi de langa voi!  

Cocktail Pina Colada

Pui la cuptor


Ultima reteta inainte de Craciun este una foarte simpla si gustoasa: pui la cuptor!

Stiu ca toata lumea vrea porc de Craciun, si mie imi place carnea de porc, dar dupa lebar, toba, carnati si sunca, sorici, sarmale, parca e prea mult si friptura tot de porc :) Asa ca aleg friptura de pui, cu ceva legume alaturi si cu muraturi. (Friptura de porc eventual a doua zi de Craciun :P )

Eu am facut un pui clasic, simplu, la cuptor, insa voi puteti alege sa-l pregatiti umplut, daca va place mai sofisticat :) 

Portii: 4
Timp de preparare: 1h 30m
Dificultate: redusa

Ingrediente:
  • un pui (1600 g), 3 linguri ulei de masline, sare de mare, piper, boia dulce, fulgi de chilli, 2-3 catei de usturoi, 50 ml vin alb, oregano, busuioc, cimbru, curry pudra, o ceasca apa.
Mod de preparare: 

Am spalat bine puiul, apoi l-am uns cu ulei de masline. 

L-am condimentat cu sare, piper, oregano, busuioc, boia, chilli, curry. Din loc in loc l-am intepat cu varful unui cutit si am introdus jumatati si sferturi de catei de usturoi.

Intr-o tava am pus o ceasca mica de apa si am asezat puiul, cu pieptul in sus. In jurul lui am pus cateva crengute mici de cimbru.

I-am legat picioarele cu o sfoara subtire, astfel a avut loc mai bine in tava rotunda de yena.

L-am pus la cuptor, la foc mic.

Dupa 30-40 de minute, cand apa s-a evaporat, am pus in tava vinul alb.

Din cand in cand am deschis cuptorul si am stropit puiul cu vinul din tava. In aprox. 1 ora puiul e gata.

*Daca va place mai rumen, il mai lasati 10-15 minute.

Am portionat puiul si l-am servit cu legume la tigaie si muraturi taranesti.

Puteti alege sa-l serviti si cu piure de cartofi, orez la aburi, iar langa o salata de cruditati sau de legume.


Va doresc sarbatori minunate alaturi de cei dragi, spor la pregatiri si pofta buna!!!

Tort cu crema de banane si frisca


Pentru ca mai avem o saptamana pana la Craciun mi-am propus sa va indulcesc cu un tort delicios. Un tort de iarna, de sarbatoare!

Initial am vrut sa fac o rulada cu crema de banane, dar apoi am schimbat planul si-am facut tort. Si nu-mi pare rau, mai ales ca ieri am avut o dubla sarbatoare (ziua mea de nume si implinirea a 7 luni de casnicie :P)

Fie ca alegeti si fie tort, fie rulada, trebuie neaparat sa incercati acest desert cremos, fin si aromat. In plus, nu-i deloc greu de pregatit si nici nu contine ingrediente sofisticate :)

Am folosit:
  • Blat: 7 oua, 7 linguri zahar, 7 linguri faina, 1 zahar vanilat, 1/2 esenta de vanilie, un praf de sare;
  • Sirop: 200 ml apa, 5 linguri zahar, 1/2 lamaie;
  • Crema & decor: 3 banane, 200 g unt, 130 g zahar pudra, 1 zahar vanilat, 1/2 esenta vanilie, 250 ml frisca lichida; optional: cocos, cacao, stafide in ciocolata.
Pentru blat am folosit reteta de rulada. 

Am separat albusurile de galbenusuri. Albusurile le-am batut spuma cu un praf de sare. Galbenusurile le-am frecat cu zaharul pana au devenit crema.

Am pus crema de galbenusuri peste spuma de albus, am mixat bine, apoi am pus faina treptat.

Am adaugat esenta si am mixat 2-3 minute pana a devenit o compozitie omogena si spumoasa.

Am tapetat o tava cu hartie de copt, am pus aluatul si am pus-o la foc mic, in cuptorul preincalzit.

Am lasat 20 de minute. Am scos blatul din tava si l-am lasat sa se raceasca. (In cazul in care vreti sa faceti rulada, imediat ce scoateti din cuptor, rulati blatul intr-un prosop umed).

Am pregatit siropul din apa cu zahar si lamaie. L-am lasat sa se raceasca.

Pentru crema am mixat untul cu zaharul pudra, cel vanilat si esenta. Am pasat bananele pana au devenit crema si le-am pus peste unt. Am omogenizat bine si am pus in frigider 1 ora.

Blatul l-am copt in tava mare a aragazului. L-am taiat pe jumatate, pe verticala.

L-am insiropat bine, am pus crema intre cele 2 bucati de blat, dar si deasupra.

Pentru decor am folosit frisca lichida, pe care am mixat-o pana a devenit tare.

Am imbracat tortul in frisca si am decorat cu cacao, cocos si stafide in ciocolata.

Am lasat 1-2 ore la frigider inainte de servire. 

Pofta buna!

Retete biscuiti, fursecuri, bomboane


By http://retetegg.blogspot.ro/

De Craciun, dulciurile nu lipsesc de pe masa, iar o reteta de biscuiti sau fursecuri este foarte utila. Sa nu uitam de bomboane, foarte apreciate mai ales de cei mici!

Astazi v-am adus retete de biscuiti, fursecuri si bomboane pentru sarbatori si nu numai. Ideale oricand aveti pofta de ceva dulce, cand se anunta musafiri in vizita, etc.

Va ofer o lista cu retete simple si gustoase de biscuiti aromati sau glazurati/ umpluti, fursecuri fine si fragede, bomboane delicioase pentru toate gusturile :)

Retete biscuiti, fursecuri, bomboane




Spor la bucatarit!

Cozonacei cu nuca, merisoare si cacao


Au mai ramas 15 zile pana la Craciun si deja am inceput sa-mi fac listele de cumparaturi. Sunt cateva preparate care nu trebuie sa-mi lipseasca de pe masa de Craciun, iar acesti cozonacei pufosi si aromati sunt printre ele.

I-am pregatit intr-o zi friguroasa in care am avut pofta de ceva dulce cu umplutura de nuca si merisoare, dar au iesit atat de buni incat si eu am fost surprinsa :) Mai ales ca le-am pus si cacao, asa ca au fost si mai gustosi :P

Le-am spus cozonacei, pentru ca am folosit o reteta asemanatoare cu cea de cozonac, numai ca n-am framantat aluatul. Nu au consistenta de cozonac 100 %, insa gustul este asemanator.

Am folosit:
  • Aluat: 800 g faina, 400 ml lapte, 200 g zahar, 70 g unt gras, 3 oua, 1 cub drojdie, esenta lamaie, coaja de la 1 lamaie si o portocala, 1 zahar vanilat, un praf de sare.
  • Umplutura: 200 g miez nuca, 4 linguri cacao, 8 linguri zahar, 2 linguri lapte, 100 g merisoare.

Pentru aluat ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei.

Laptele se pune intr-un vas pe foc si cand incepe sa se incalzeasca se topesc in el zaharul si untul. Nu trebuie sa fiarba, doar sa fie cald! Se pune si esenta de lamaie.

Se pune apoi drojdia si se lasa cateva minute pana cand se ridica la suprafata laptelui ca o ciuperca.

Intr-un bol mare se pune faina impreuna cu zaharul vanilat, un praf de sare si coaja de la citrice.

In mijloc se pune amestecul lichid de lapte indulcit, unt si drojdie, apoi ouale.

Se amesteca bine cu mana si se framanta 2-3 minute pana obtinem un aluat omogen.

Se acopera bolul cu un prosop curat si se lasa 2 ore sa creasca si sa-si dubleze volumul.

Eu am impartit aluatul in 2 bucati si pe le-am intins pe masa infainata. Am incercat sa le intind de forma ovala ca se le pot rula mai bine.

Pe fiecare am pus crema din cacao, zahar, lapte, miezul de nuca tocat mare si merisoarele.

I-am rulat si i-am copt in tava normala, nu in cea de cozonac. Aluatul este mai tare, asa ca nu se lasa pe margini. Eventual se pot face mai mici, in forma de cornuri. Folositi hartie de copt, in tava.

Am lasat la foc mic timp de 35 de minute. Am scos din tava si i-am lasat sa se raceasca acoperiti cu un prosop.

Am portionat, am pudrat cu zahar si am servit. 

Sunt foarte buni si calzi si reci, merg bine dimineata langa cafea!

100 de retete pentru sarbatori


Perioada sarbatorilor de iarna este cea mai frumoasa din an si aduce bucurie in sufletele tuturor!

In aceasta perioada ne gandim la cei dragi, pe care ii vizitam sau ii asteptam sa ne viziteze, cumparam cadouri, impodobim bradutul, asezam mici surprize fie in ghetute, fie sub brad si ne strangem in jurul mesei alaturi de familie.

Sarbatorile de iarna sunt de cele mai multe ori momentul cel mai asteptat din an. Chiar daca nu planuim petreceri fastuoase, sarbatorile de iarna au acel farmec deosebit. Iubim enorm mirosul de prajiturele delicioase sau de coaja de portocala, de vin fiert cu scortisoara, de brad. 

Pe fundal se aud colinde, iar noi bucatarim cu drag si spor, fie singuri, fie cu putin ajutor! 

Pentru voi, cei care iubiti la fel de mult ca si mine sarbatorile de iarna, am adus o colectie deosebita de retete gustoase si garnisite pentru sarbatorile de iarna. 100 de retete si idei pentru sarbatori minunate alaturi de oamenii iubiti si dragi din viata voastra. Este un cadou de Mos Nicolae din partea mea si sper sa va fie de mare ajutor in acest an, dar si in anii viitori. 

Am adunat atat retete pentru masa de Craciun, cat si pentru masa de Revelion. De la aperitive, salate si gustari, feluri principale, supe, sosuri, pana la deserturi savuroase si bauturi aromate. Pe toate le gasiti in lista mea cu propuneri pentru mesele festive!


Aperitive ~ Gustari ~ Salate 


  1. Cartofi copti cu crema de branza si somon
  2. Cosulete cu crema de branza si verdeata 
  3. Oua umplute cu maioneza si pui 
  4. Placinta cu branza, ceapa verde si marar 
  5. Rulouri de sunca umplute cu salata de cruditati 
  6. Rulouri de zucchini cu branza de capra 
  7. Rosii umplute cu pui si cruditati 
  8. Saratele cu mac si susan 
  9. Cârnaţi ţărăneşti   
  10. Lebăr de casă 
  11. Tobă de casă 
  12. Tartine cu icre 
  13. Tartine de castravete cu branza si somon 
  14. Chec de carne cu verdeturi 
  15. Ciuperci umplute cu crema de branza si pui 
  16. Platou aperitive traditionale   
  17. Salată boeuf
  18. Salată de vinete cu dovlecei 
  19. Sunca cu usturoi si boia
  20. Piftie

Supe ~ Ciorbe ~ Feluri principale

  1. Ciorba de perisoare
  2. Ciorbă de găină
  3. Ciorbă de porc
  4. Supa crema de legume
  5. Ciorbă rădăuţeană 
  6.  Friptura de porc cu mustar la cuptor
  7. Muşchi de porc împletit cu cârnăcior
  8. Friptura de porc cu parmezan & cartofi copti
  9. Pulpă de porc cu mere, legume şi vin
  10. Pastrama de berbecut la cuptor
  11. Friptura de vitel 
  12.  Piept de pui in crusta de nuci
  13. Pui la cuptor umplut cu ficatei 
  14. Pui aromat la cuptor 
  15. Frigărui cu pui si cârnăciori
  16. Sarmale 
  17. Ardei umpluţi
  18. Șnițel vienez
  19. File de salau pane
  20. Merluciu pane cu usturoi si salsa 
  21. Plachie de cod 
  22. Somon pe grill cu ananas si garnitura de orez 
  23. Somon cu portocale si cartofi copti
  24. Păstrăv la cuptor cu legume
  25. Iepure cacciatore 
  26. Pulpa de curcan cu sos taranesc 
  27. Rata pe varza 
  28. Pui cu fructe uscate si sos  
  29. Placinta cu carne
  30. Gratar de porc

Sosuri ~ Muraturi ~ Garnituri

 

  1. Sos Tzatziki 
  2. Sos de usturoi cu smântână 
  3. Sos tartar 
  4. Guacamole 
  5. Ketchup picant
  6. Castraveţi în oţet 
  7. Gogoşari in sos de rosii 
  8. Gogosari umpluti cu varza (in otet) 
  9. Muraturi cu struguri 
  10. Muraturi asortate
  11. Ciuperci sote
  12. Cartofi ţărăneşti
  13. Cartofi dulci cu usturoi si patrunjel
  14. Orez cu ardei kapia
  15. Orez indian

Prajituri ~ Dulciuri diverse ~ Torturi




  1. Buturuga de Craciun/ Bûche de Noël
  2. Amandina 
  3. Prajitura 'Alba ca Zapada'
  4. Prajitura cu branza si jeleu
  5. Bomboane de biscuiti cu ciocolata si nuci 
  6. Bomboane Raffaello cu migdale
  7. Tiramisu cu mure 
  8. Cozonac fara framantare cu finetti si nuca
  9. Savarine   
  10. Negresa cu nuci si ness
  11. Cornulete cu nuca si gem
  12. Cheesecake cu ciocolata, nuci si migdale
  13. Cupcakes cu merisoare si glazura
  14. Panna cotta de lamaie cu fructe de padure
  15. Fursecuri stelute cu ciocolata
  16. Fursecuri cu gem 
  17. Biscuiti cu ghimbir, scortisoara si miere 
  18. Fursecuri cu stafide si portocala 
  19. Fursecuri Piersici 
  20. Rulada cu crema caramel 
  21. Rulada de ciocolata 
  22. Chec cu merisoare si stafide
  23. Tort cu rulada si inghetata 
  24. Tort cu nuca 
  25. Tort Mos Craciun 
  26. Tort "Negresa" 
  27. Tort cu fructe de padure si frisca 
  28. Tort cu fructe


Bauturi

  1. Vin fiert
  2. Visinata 
  3. Cocktail White Russian 
  4. Cocktail Cranberry vodka 
  5. Milkshake de banane 
  6. Appletini cocktail 
  7. Ciocolată caldă cu frişcă

Reteta mea de Cornulete cu nuca si gem o gasiti publicata si in numarul din aceasta luna al revistei Libertatea pentru femei - Retete!

Sarbatori fericite si spor la bucatarit!
© Continutul acestui blog (imagini + text) constituie proprietatea autorului si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acestuia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe.