Salata de cartofi cu pui si smantana


By http://retetegg.blogspot.ro/

Imi place salata orientala, insa uneori mi se pare ca e prea simpla. Asa ca m-am gandit la diverse moduri in care sa o fac mai "complicata" :))

De fapt, reteta de azi e o reteta usoara! Are pe langa cartofi, morcovi si castaveciori in otet, piept de pui, smantana, ceapa verde si marar.

Este o reteta ideala pentru weekend!

Am folosit:
  • 700 g cartofi, 500 g piept de pui, 3 morcovi, 3 castraveti in otet, 300 g smantana grasa, 1 legatura de marar, 1 legatura ceapa verde, sare, piper, optional masline.
Am fiert cartofii si morcovii, apoi i-am taiat.

Am fiert pieptul de pui si l-am taiat cuburi.

Am tocat castravetii murati, ceapa, mararul si am feliat maslinele.

Am pus toate ingredientele intr-un bol, am adaugat smantana, sare si piper.

Am amestecat cu o spatula, apoi am asezat salata in farfurii.

Am servit imediat, cu pofta :)

Weekend placut!

Pui cu fructe uscate si sos


Daca v-ati plictisit de clasicul si banalul pui (piept de pui) si vreti sa-l incercati intr-o reteta gustoasa, cea pe care v-am adus-o azi e alegerea perfecta!

Este o reteta delicioasa cu pui si fructe uscate scaldate in sos dulce-acrisor. E o combinatie excelenta de arome, toate intr-o singura farfurie. Este genul de preparat pe care il faci rar, dar pe care il savurezi din plin :)

Eu am ales ingredientele strict in functie de preferintele mele si am incercat sa le combin astfel incat sa am un gust echilibrat dulce-sarat-acrisor. Voi le puteti pune in cantitatile dorite si astfel alegeti gustul care doriti sa predomine.

E o reteta de toamna-iarna :) Are prune uscate, merisoare confiate, nuci, capere, caise deshidratate, dar se pot pune si migdale, caju sau alune de padure :)

Am folosit:
  • 1 piept de pui (500 g), 200 g prune uscate, 60 g caise deshidratate, 100-130 g miez de nuca, 70 g merisoare confiate, 70 g capere, 1 ardei kapia, 1 lingurita boia dulce, 2 linguri ulei de masline, oregano, piper, 2 linguri ketchup de casa picant, 2 linguri sos de rosii, sare, 1 lingurita otet balsamic, 1/2 lingurita curry.
Pieptul de pui il cumpar de obicei dezosat si fara piele, asa ca nu-mi ramane decat sa-l spal, sa-l las la scurs si apoi sa-l portionez.

Pentru aceasta reteta l-am taiat pe jumatate, pe lung. Am pus pe fiecare jumatate sare si oregano si l-am prajit pe ambele parti intr-o tigaie antiaderenta, unsa cu un strop de ulei de masline. Spre final am pus ardeiul kapia taiat julienne in jurul bucatilor de pui din tigaie si am mai lasat 2-3 minute pana ce ardeiul s-a copt usor.

Intr-o alta tigaie (de preferat mai adanca) am pus miezul de nuca taiat in bucati. Am copt timp de 3 minute, apoi am scos miezul de nuca pe o farfurie.

In aceeasi tigaie am incins 2 linguri ulei de masline si am pus il el curry, boia dulce, otet balsamic (aveti grija la aburii formati), apoi sosul de rosii si ketchup-ul picant.

Am lasat timp de 1 minut, apoi am pus prunele, caisele, merisoarele si nucile coapte. Am pus putina sare si piper.

Dupa aprox. 4 minute am pus caperele si am mai lasat 2 minute.

Am servit pieptul de pui alaturi de ardeiul kapia copt si de sosul dulce-acrisor cu fructe uscate.

Este o reteta ideala pentru iubitorii combinatiilor de carne-fructe. Am avut alaturi salata Waldorf, insa merge orice fel de salata fresh langa acest fel de mancare.

Pofta buna!

Salata Waldorf


Salata Waldorf este in opinia mea cam cea mai usoara salata ever. Adica si-un copil mic ar putea sa o faca (cu putin ajutor la taiat ingredientele, desigur :P ). Am vazut reteta de multe ori prin carti de bucate si reviste, pe net. Nu prea i-am dat importanta, eu fiind mereu in cautare de ceva deosebit, mai sofisticat.

Dar weekendul trecut am avut o cina speciala in 2 si-am zis ca langa un fel de mancare consistent, cu pui si fructe uscate, merge la fix o salata fresh. O salata usoara, sanatoasa si mai ales cu ingrediente putine si ieftine.

N-am facut varianta originala, cu maioneza, asta fiindca vreau sa elimin pe cat posibil tentatiile din jurul nostru, iar maioneza e una din ele. E grasa, grea si nu prea ne face bine asa ca incerc sa o inlocuiesc sau sa o elimin pe cat posibil. (No offence, dar intr-o salata cu asa ingrediente sanatoase si proaspete, maioneza parca e in plus si din alta poveste... chiar daca e light.) 

Am folosit:
  • 4-5 frunze salata verde, 2 mere ionatane, 1 telina mica, 1 mana miez de nuca, 2 linguri stafide aurii, ulei de masline, sucul de la 1 lamaie, sare de mare, piper proaspat rasnit.
Salata am taiat-o si am pus-o in bol. Peste ea am pus merele taiate felii inegale, telina taiata la fel, miezul de nuca (intreg, jumatati, sferturi) si stafidele.

Am amestecat, apoi am pus in salata sare de mare, piper, ulei de masline si suc de lamaie.

Am servit-o langa o portie delicioasa de pui cu fructe uscate, a carui reteta sper sa o postez cat mai curand :)

Desigur, voi puteti pune maioneza daca va place. Sau puteti sa adaugati alte fructe uscate (alune, caju, migdale), un morcov ras, poate putina ceapa verde. Totul tine doar de gusturile voastre :)

Pofta buna si weekend placut!

Prajitura cu lamaie si portocala


Astazi, eu si sotul meu implinim 6 luni de casatorie. Si pentru ca intotdeauna astfel de evenimente sunt un motiv de sarbatoare pentru noi, am facut o prajitura, una chiar cu aroma de sarbatoare.

Este o prajitura foarte simpla, dar nemaipomenit de buna, cu citrice, mai exact cu lamaie si portocala. Am luat reteta dintr-o revista si am mai adaugat cateva "imbunatatiri": merisoare uscate, miez de nuca si o glazura de lamaie deasupra :)

Am folosit:
  • 200 g unt, 200 g zahar, 5 oua, 400 g faina, 1 praf de copt, 1 portocala, 2 lamai, 1 zahar vanilat, 80 g merisoare confiate, 50 g miez de nuca, 160 g zahar pudra.
Am ras prin razatoarea fina portocala si lamaile. Am pus coaja pe o farfurie.

Fructele le-am stors si le-am eliminat samburii. Am folosit sucul de la portocala si cel de la o lamaie pentru prepararea prajiturii, iar cel de la cealalta lamaie pentru prepararea glazurii de zahar.

Am fixat in robot accesoriul pentru framantat.

Am pus untul (moale, la temperatura camerei) si l-am frecat timp de 2 minute. Am adaugat zaharul si am mixat pana ce s-a topit si a devenit untul spumos.

Am pus ouale si am mixat inca 5 minute. Apoi 100 ml suc de lamaie si portocala.

La final am adaugat faina, praful de copt si zaharul vanilat. Am mixat inca 5 minute, timp in care am pus coaja de lamaie si portocala.

Am uns o tava rotunda cu ulei si am pudrat-o cu faina. Am pus in ea aluatul. Deasupra am pus merisoarele si nucile. (fiindca era un aluat moale si spumos, fructele s-au dus pe fundul tavii)

Am pus tava in cuptorul preincalzit, la foc mic timp de 35 de minute. Timpul de coacere poate sa difere in functie de cuptor, oricum nu recomand mai mult de 45 de minute. Este bine sa verificati din cand in cand daca prajitura este coapta.

Am scos prajitura din tava si am lasat-o sa se raceasca.

Am pregatit glazura de zahar din 160 g zahar pudra vanilat si sucul de la 1 lamaie.

Am pus-o peste prajitura. La inceput este moale, dar in aprox 1 ora glazura se intareste.

Noi am servit prajitura langa un pahar de limonada cu portocale, dar daca nu va place chiar asa de mult aroma citricelor (cum ne place noua), puteti sa o serviti si langa o cana de ceai, lapte sau cafea :)

Pofta buna!

Chiftele de vita si pui cu sos


Imi plac foarte mult chiftelele, de orice fel. Si cele din carne si cele din legume. Imi plac combinatiile gen pui-peste, pui-porc, etc, iar azi am facut unele delicioase: vita si pui!

Este pentru prima data cand incerc aceasta combinatie si pentru prima data cand fac chiftele din carne de vita :) Sunt mult mai usoare decat cele din carne de porc, iar in combinatie cu legume devin si mai bune.

Le-am servit cu sos de rosii, insa merg bine si simple, chiar si reci a doua zi in sandvis ;)

Am folosit:
  • 300 g pulpa de vitel, 300 g piept de pui, 1 cartof, 1 morcov, 3-4 catei de usturoi, 1 legatura marar, 2 linguri faina, 2 oua, sare, piper, boia dulce, oregano, maghiran, ghimbir.
  • Sos: 500 ml suc de rosii, 5 linguri ketchup picant de casa, 2 linguri rosii cuburi in bulion, busuioc, sare.

Am curatat cartoful si morcovul si le-am tocat cu robotul (prin razatoarea mica). Le-am scos si le-am pus la scurs.

Am pus apoi in robot carnea de vita si pui taiata in bucati, cateii de usturoi curatati si mararul. Le-am tocat impreuna.

Am pus amestecul intr-un bol, am adaugat morcovul si cartoful bine scurse, apoi ouale, faina si condimentele.

Am amestecat bine compozitia (cu mana, ca sa fiu sigura ca se leaga bine).

Mi-am umezit mainile cu apa si am format chiftelele. Le-am prajit in ulei, pe ambele parti, pana s-au rumenit.

Intr-o cratita am pus ingredientele pentru sos si am lasat sa fiarba 5-7 minute la foc mic.

Am servit chiftelele alaturi de sosul de rosii. Se pot pune direct in sos, insa dupa ce am oprit focul.


Pofta buna!

Retete de weekend/ Meniu de weekend

By http://retetegg.blogspot.ro/

In weekend vrem intotdeauna sa ne rasfatam cu ceva bun, sa gatim retete noi, sa testam arome noi. 

Daca in timpul saptamanii gatim feluri de mancare clasice, care sa ne ajunga in general pentru 1-2 zile si eventual sa mai luam si la serviciu cate-o portie, in weekend avem un meniu diversificat si incercam retete inedite.

Renuntam la clasica ciorba si facem o supa-crema fina, pregatim aperitive savuroase, incercam salate fresh, preparate cu peste, fructe de mare. De asemenea, combinatiile de carne si fructe aromate sunt in general alegerea mea pentru retetele gustoase din weekend.

Cat despre desert, imi las imaginatia sa zboare si pregatesc cate un desert care sa ne faca dupa-amiezele de weekend mai dulci si parfumate. Si inchei cu un cocktail, smoothie sau suc de fructe.

Iata propunerile mele pentru retete delicioase de weekend. Puteti incerca unul din meniurile propuse de mine sau puteti sa le combinati dupa placul vostru :)

Meniu de weekend 1




Meniu de weekend 2




Meniu de weekend 3




Meniu de weekend 4




Meniu de weekend 5




Meniu de weekend 6




Meniu de weekend 7




Meniu de weekend 8





Meniu de weekend 9






Meniu de weekend 10





Bonus:










Weekend placut si spor la bucatarit!

Mancare de mazare cu scarita afumata

By http://retetegg.blogspot.ro/

Mancarea de mazare este una din preferatele mele, mai ales toamna/iarna cand am muraturi alaturi.

Imi place si de post, dar si cu niste carnita prin ea, mai ales cu scarita afumata sau kaizer, o bunatate :)

Pozele le-am facut pe fuga, asa ca nu sunt prea frumoase, insa mazarea si muraturile cu struguri, nemaipomenit de bune :P

Am folosit:
  • 500 g mazare congelata, 600 g scarita de porc afumata, 2 cepe, 1 cutie rosii in bulion, 1 morcov, piper, sare, 2 linguri de ulei, optional marar verde.
Intr-o cratita punem la calit in ulei scarita taiata bucati, ceapa tocata marunt si morcovul taiat cuburi/felii.

Adaugam sare si piper si lasam aprox 7-8 minute sa se caleasca la foc mic.

Punem apoi mazarea si un pahar cu apa. Acoperim cu capac si lasam sa fiarba.

Cand mazarea a fiert si apa a scazut punem rosiile in bulion (eu iau de obicei rosii deja tocate cuburi) si mai lasam pe foc 10 minute.

La final punem marar tocat.

Servim cu muraturi. Sau cu o salata de verdeturi :)

Coliva


M-am decis ca astazi sa postez reteta de coliva. Stiu ca multi oameni asociaza coliva cu evenimentele tragice, insa coliva este un aliment si un desert gustos.

Am pregatit-o impreuna cu mama, astazi fiind Pomenirea Mortilor. Desigur, se poate prepara coliva oricand doriti, insa scopul in sine este sa mergeti cu ea la Biserica si mai apoi sa o impartiti si sa o consumati.

Am facut reteta clasica, pe care mama o face de ani de zile. Anul acesta m-a lasat pe mine sa ma ocup mai mult de ea, in ideea sa invat pentru viitor sa o fac singura.

Nu am insistat foarte mult pe decor, am facut cum m-am priceput. Am rugamintea sa nu criticati, in cazul in care nu va place! Mai ales ca a fost facuta in scopul pomenirii celor care nu mai sunt printre noi si carora, chiar si dupa multi ani, le simtim lipsa. Sunt sigura ca tata e mandru de noi!

Am folosit:
  • 1 kg arpacas (Nota 11), 600 g zahar, 600 g nuca, 1 esenta concentrata de rom, coaja de la 1 lamaie mare, 200 g biscuiti, 2-3 lingurite cacao, jeleuri, bomboane.
V-am mentionat marca arpacasului fiindca mie mi s-a parut bun: a fost curat si a fiert bine.

L-am spalat in mai multe ape, nu stiu daca fix 9, insa de cateva ori.

L-am pus intr-o cratita mare si l-am acoperit cu apa calda. Cam 2 degete peste nivelul arpacasului.

Mama spune ca apa calda (nu chiar clocotita) il ajuta sa se umfle mai usor.

L-am lasat aprox. 2 ore asa. In acest timp arpacasul absoarbe apa aproape complet.

Punem din nou apa calda sa acoperim arpacasul, apoi il punem la fiert. Eu nu am o cratita speciala, asa ca am lasat focul mic si am amestecat des sa nu se lipeasca.

Daca mai e nevoie se mai adauga apa calda din cand in cand, pana cand arpacasul e fiert bine.

Inainte sa opresc focul, am pus zaharul si am amestecat bine. Am mai lasat doar 5 minute pe foc, apoi am pus capacul peste cratita (ca sa nu se formeze o crusta mai tare deasupra cand incepe sa se raceasca).

Esenta, nuca macinata (nu foarte fin) si coaja de lamaie le-am pus cand arpacasul s-a racit complet. Am amestecat bine.

Am pus coliva in farfurii (tavi, platouri, pahare de plastic (pentru impartit) - fiecare ce are), am modelat-o cu o lingura si am pus deasupra biscuiti macinati fin.

Am decorat cu bomboane si jeleuri, iar pentru una din farfurii am facut un sablon cruce prin care am presarat cacao pudra.

Am pus coliva la rece. Daca aveti bomboane care se topesc repede, este recomandat sa le asezati pe coliva dimineata, inainte sa plecati la Biserica.

Optional se poate pune deasupra si zahar pudra. Sau cocos, nuca, orice va place.
© Continutul acestui blog (imagini + text) constituie proprietatea autorului si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acestuia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe.