10 deserturi rapide si simple

By http://retetegg.blogspot.ro/

Nu-i asa ca in ultima vreme sunteti mereu in criza de timp, pe fuga si fara chef de bucatareala? Eu cel putin stiu ca sunt, parca nu-mi mai ajunge timpul pentru a face nimic din ceea ce-mi place.

De fiecare data cand reusesc sa intru in bucatarie, apelez la retete cat mai simple si mai rapide, de obicei chestii clasice, de la aperitiv si pana la desert.

Astazi vorbim despre deserturi rapide si simple, dar musai si gustoase. Imi place sa incerc lucruri noi, deserturi sofisticate si savuroase, dar din pacate ele necesita mai bine de jumatate de zi in bucatarie, iar eu abia mai reusesc sa intru 1-2 ore maxim, pentru a prepara o masa completa.

Asa ca mai sar peste desert, fie cumpar ceva, fie chiar il sar (ceea ce nu-i chiar rau pentru silueta, dar nu-i bine pentru pofte) :P

Azi m-am gandit sa selectez cele mai rapide si simple deserturi, usor de facut chiar si dupa 8-9 ore de serviciu. Am restrans lista la 10, ca sa nu va pun in dificultate si sa pierdeti prea mult timp pretios cu alegerea unei retete :P

Clatitele sunt intotdeauna o alegere buna cand vrem ceva simplu, insa de multe ori trebuie sa pierdem timp la coacere. Asa ca eu va recomand sa incercati clatitele pufoase, americane, pentru ca au acelasi timp de preparare al aluatului, insa castigam timp mai mult la coacere. Putem pune cate 2-3 intr-o tigaie si le coacem foarte rapid si simplu.

Adaugam toppingul preferat sau chiar fructe in compozitie si desertul e gata imediat. Sunt ideale si pentru micul dejun, mai ales daca facem aluatul de seara si il tinem la frigider peste noapte.

De obicei cand ne gandim la gogosi ne imaginam ca necesita mult timp si rabdare, de la pregatirea si framantarea aluatului, apoi timpul de crestere al lui, plus modelarea, prajirea, etc.

Dar gogosile pot sa devina un desert rapid, daca alegeti reteta de mai sus, care nu necesita framantare, timp de dospire, nici macar nu trebuie sa va murdariti pe maini. Folositi mixer, spatula, o lingura cu care formati si asezati aluatul in uleiul incins. Timpul de prajire nu-i nici el mare, iar gogoselele sunt foarte pufoase si gustoase.

Merita sa le incercati!
Cand eram mica cel mai mult imi doream sa comand la cofetarie profiterol. Mi se parea ceva deosebit, mai ales sa mama nu prea ma lasa sa mananc inghetata (fiindca eram vesnic racita :P).

Credeam pe vremea aceea ca e ceva sofisticat si deosebit, atatea bunatati intr-o singura cupa..yummy!

Este unul din deserturile care se pot face rapid acasa si care e ideal nu doar pentru o zi calduroasa de vara, ci si pentru o seara cu prietenii sau o cina in doi.

Choux-urile se pot cumpara sau se pot face, dar daca vreti sa le faceti voi atunci nu prea mai e o reteta rapida. Inghetata la fel! Mai aveti nevoie de frisca, eu folosesc lichida si o bat in 2-3 minute. Apoi toppingul e la alegere, de la cat mai simplu pana la cat mai colorat si vesel. 

Nu-i 100 % home made, dar e un desert rapid si simplu ;)

Tiramisu este un desert rapid si bun. Este un desert simplu, asta in cazul in care eliminati ouale, asa cum fac eu.

Imi place tiramisu in varianta clasica, cea cu multa cafea si cacao, insa imi plac si variantele light cu fructe de sezon si multa frisca.

Pentru lenesi avem varianta tiramisu rapid cu crema la plic si frisca, care e foarte bun chiar daca-i rapid si trisati cu crema :).

Pentru cei mai putin lenesi, dar tot in criza de timp avem si varianta mai fina si gustoasa, cu crema mascarpone, fructe proaspete si sirop de fructe in loc de cafea. Ideal si pentru cei mici ;)

Din categoria sub 10 minute, va ofer salata de fructe :) Simpla, cu ceva alcool, cu inghetata sau frisca deasupra, salata de fructe e cam cel mai simplu desert posibil. In plus e sanatoasa si nu se supara nimeni daca serviti portie dubla :)

6. Trifle
Prima data cand am auzit de trifle a fost in serialul "Friends". M-a tot ros curiozitatea sa incerc si astfel am si simplificat putin reteta.

Am mers pe ideea ca daca-i rapid este ideal sa fie si servit individual in cupe.

Aveti nevoie de fructe, proaspete sau de la congelator, frisca si piscoturi. Nu dureaza mai mult de 15 minute sa pregatiti acest desert, asa ca va recomand sa-l incercati.

Pentru mine cheesecake-ul e desertul ideal. Simplu, usor, fara coacere, fara stres ca poate nu iese bine etc.

L-as face cu orice ocazie, fiindca e cam cel mai simplu si e foarte bun. Necesita ceva timp de racire, dar daca incepeti cu desertul si il puneti la rece, puteti sa pregatiti apoi restul felurilor de mancare si el e gata exact la momentul in care vrem desertul :)

L-am facut pana acum in numeroase combinatii de arome si fructe, chiar pot spune ca nu ma plictisesc niciodata de acest desert.

Este ideal cu cirese, capsuni, nuci, ciocolata, ananas, pere, portocale, pepene galben, mango, banane etc.

Cupcakes, prajiturelele mici si dragute, pregatite in forme individuale si decorate cat mai vesel, sunt un desert rapid si simplu, o incantare pentru cei mari dar mai ales pentru cei mici.

Se pot prepara cu diverse umpluturi, se pot decora in numeroase feluri, cu topping si frosting cat mai delicios si colorat.

Daca aveti o tava speciala pentru briose/ cupcakes si hartiute speciale de copt, treaba merge si mai repede. Aluatul se face usor, iar la decor va lasati imaginatia libera. In criza de timp se pot lasa si simple, ceea ce e mult mai ok daca vreti sa le luati in pachetel a doua zi :)

Prajiturile pufoase cu fructe proaspete de sezon sunt alegerea ideala cand vrem ceva simplu si rapid. 

Aluatul se pregateste repede, din ingrediente putine, ieftine, fructele ofera o aroma deosebita desertului, iar la final toata lumea se declara multumita.

Putem sa jonglam si cu prezentarea, astfel ca dintr-o banala prajitura simpla cu fructe, putem sa obtinem un desert deosebit. O cupa de inghetata deasupra sau un mot generos de frisca pot sa schimbe "fata" unei prajituri clasice.

Eu prefer prajiturile cat mai simple, pudrate cu zahar si servite langa o ceasca de cafea, lapte cu cacao sau ceai.
Sunt si spornice, fiindca obtinem o tava mare cu prajitura si putem sa o impartim cu toata familia si sa pastram si pentru a doua zi.

Placintele sunt un desert foarte simplu. Pentru ca nu am intotdeauna timp la dispozitie sa le pregatesc mi-am format o reteta simpla si rapida de aluat, care merge sa fie si congelat, asa ca economisesc foarte mult timp.

Este un aluat fraged, se face repede, este usor de modelat. Se pastreaza foarte bine la congelator, se dezgheata la temperatura camerei si se foloseste la orice fel de placinta doriti.

Umplutura difera in functie de preferinte, dar cele mai uzuale placinte sunt de obicei cea cu mere, cea cu dovleac si cea cu branza dulce si stafide. Aluatul merge umplut cu orice alte combinatii de fructe doriti, se poate face chiar si tarta din el.

Rapid, simplu si bun!

Prajitura cu banane/ Banana bread



Am tot auzit de Banana bread, celebra prajitura cu banane sau mai bine zis chec cu banane. Ei, de fapt, paine cu banane, daca traducem mot-a mot :)

Asa deci, am tot auzit de ea, despre cat de buna este, aromata, etc. Desi cumpar mereu banane si uneori mai raman prin cosul cu fructe pana ma gandesc in ce sa le folosesc, prajitura cu banane chiar nu ma gandisem sa fac. Si chiar nu stiu de ce, fiindca se face usor, e super extra gustoasa, ca sa nu mai zic de aroma ... fiindca iti umple bucataria, respectiv casa de miros delicios :)

Asadar, intr-o buna zi cand aveam iar 2 banane uitate pe acolo, am decis ca-i momentul sa incerc prajitura cu banane. Pentru ca nu-mi doream nimic soficticat, am folosit reteta mea de prajitura cu fructe, pe care o folosesc mereu, gen la: prajitura cu pepene galben, prajitura cu cirese etc.

Am folosit:
  • 6 oua, 6 linguri de zahar, 3 linguri unt topit, 7 linguri lapte dulce, 15 linguri faina, 1 praf de copt, 1 zahar vanilat, 1 esenta de vanilie, 2 banane bine coapte, un praf de sare, zahar pudra.
Am separat albusurile de galbenusuri.

Am batut albusurile cu un praf de sare si cand au devenit tari si spumoase am adaugat zaharul si am continuat sa mixez.

Au devenit o spuma densa si lipicioasa ca pentru bezea.

Am adaugat pe rand galbenusurile, apoi untul topit, laptele, zaharul vanilat si esenta.

Am inceput apoi sa adaug faina. Nu am pus-o pe toata deodata ci cate 2 linguri. Am alternat cu praful de copt.

Bananele decojite le-am pasat bine cu o furculita si le-am pus in aluatul de prajitura.

Am tapetat o tava rotunda cu hartie de copt, am pus amestecul si am bagat tava in cuptorul preincalzit, la foc mic.

Am lasat prajitura in cuptor aproximativ 1 ora, neaparat la foc cat mai mic .

In bucatarie a fost un parfum minunat pe tot parcursul coacerii :)

Cand a fost gata, am lasat prajitura pe un tocator de lemn sa se raceasca, apoi am pudrat-o cu zahar.

N-am mai avut rabdare si-am mancat o felie de prajitura calda, dar va recomand sa o taiati si sa o serviti dupa ce s-a racit :)

Se pastreaza bine pana a doua zi, acoperita cu un prosop curat. Si e mega delicioasa de dimi langa cafea, ceai sau lapte.

Pofta buna si weekend minunat!

Spaghete cu parmezan, capere si broccoli


Reteta de astazi este o combinatie inedita de paste cu alte cateva ingrediente care mie imi plac foarte mult separat si pe care imi doream de mult sa le incerc si impreuna :)

Broccoli gatesc destul de des, mai ales sote alaturi de alte legume, caperele imi plac alaturi de un file de peste, iar parmezanul, baconul si rosiile sunt de multe ori alegerea mea pentru paste.

Asa ca m-am gandit, daca tot le am pe toate in frigider, de ce sa nu le incerc impreuna, intr-o reteta de spaghete rapida si gustoasa. Nu-i musai sa fie spaghete, caci merg bine si pastele scurte.

Am folosit:
  • 250 g spaghete, 2-3 felii de bacon, 200 g broccoli, 50 g capere, 100 ml suc/piure de rosii, 2-3 rosii cherry, 50-60 g parmezan, sare, piper, verdeturi de Provence, 2 linguri ulei de masline.
Spaghetele le-am pus la fiert in apa cu sare.

Intr-o tigaie am incins 2 linguri ulei de masline si am pus pe rand baconul, apoi buchetelele de broccoli, caperele si rosiile cherry taiate marunt.

Lasam pe foc mare si avem grija sa amestecam usor din cand in cand. 4-5 minute sunt suficiente.

Am adaugat piure-ul de rosii, sare, piper si verdeturi de Provence si am mai lasat inca 3-4 minute pe foc.

Pastele le-am scurs bine si le-am asezat in farfurii. Am pus sosul, apoi am presarat parmezan.


Pofta buna si gatiti cu spor!

Prajitura Cremsnit


Intotdeauna mi-a placut prajitura cremsnit, cu aluat crocant si muuulta crema. Pe vremea cand nu prea gateam, mai exact cand eram studenta, cel mai des faceam clatite si cremsnit. De sarbatori era cam singura prajitura pe care ma pricepeam sa o fac, plus ca nici nu era greu de facut.

Foile inca nu am invatat sa le fac, insa am renuntat la budinci si creme la plic (caci pe atunci cam asta stiam sa gatesc :)) ) si am facut crema de vanilie cu lamaie si unt. Si pentru ca am vrut sa fie si mai pe gustul nostru, am pus si-o mana de stafide in crema.

Am folosit:
  • 1 pachet foi pt cremsnit (3 foi), 1 pachet de unt, 350 ml lapte, 4 linguri de faina, 6 linguri de zahar, 50 g stafide, 1 lamaie, 1 esenta concentrata de vanilie, 2 plicuri de zahar vanilat, 1 plic zahar pudra.
Foile sunt de la Boromir, 3 la numar, iar pachetul contine si un plic cu zahar pudra vanilat. 

Am pus laptele pe foc intr-un vas cu fund dublu.

Am topit in el zaharul. Am adaugat esenta, zaharul vanilat si am lasat pe foc pana cand a inceput usor sa fiarba.

Am pus faina si am omogenizat foarte bine cu un tel. Focul trebuie sa fie mic, ca sa nu fiarba prea repede si sa faca cocoloase.

Cand amestecul a inceput sa se ingroase, am pus zeama de la lamaie. Am mai lasat pe foc mic 2-3 minute, amestecand in continuare cu telul.

Am luat vasul de pe foc si am lasat crema sa se raceasca.

Am mixat-o apoi cu unt si am adaugat la final stafidele.

Pentru ca foile erau lungi am folosit drept suport cartonul in care au fost ambalate.

Am pus crema peste prima si a doua foaie, iar a treia foaie am maruntit-o cu mainile deasupra stratului de crema.

Am pudrat cu zahar vanilat si am lasat la frigider 2-3 ore inainte de servire.

Se taie mult mai usor daca este lasata chiar peste noapte la frigider. 

Pofta buna si gatiti cu spor!

Retete pentru Valentine's Day/ Ziua Indragostitilor

By http://retetegg.blogspot.ro/

In fiecare an, in luna februarie, va aduc cate o lista cu idei si retete pentru Valentine's Day, sau mai pe romaneste Ziua Indragostitilor.

Fie ca doriti sa pregatiti o cina romantica pentru jumatatea vostra, fie ca vreti pur si simplu o cina, retetele propuse de mine va vin in ajutor.

Am incercat sa aleg retete simple, gustoase si usor de preparat. Nu-i musai ca totul sa fie plin de inimioare si fluturasi, nu toata mancarea trebuie sa fie rosie :)) Important este sa fie buna si facuta cu drag pentru cineva drag :)

Daca in lista de mai jos nu gasiti nimic pe placul vostru, v-am atasat si link-urile cu propunerile de anul trecut :) Ceva. ceva, tot trebuie sa va placa :P

10 idei pentru Valentine's Day (2011) ; 20 de idei pentru Valentine's Day (2012) ; 30 de idei pentru Valentine's Day (2013)

Pentru 14 februarie 2014 va propun 3 categorii: Aperitiv, Fel Principal si Desert/ Bauturi


Aperitiv















 






 Fel principal




 







 




 












Desert/ Bauturi























 



 







 

© Continutul acestui blog (imagini + text) constituie proprietatea autorului si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acestuia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe.