Macrou marinat







By http://retetegg.blogspot.com/

Saptamana trecuta am 'mesterit' un peste marinat. Nu credeam vreodata ca voi face acasa asa ceva, mai ales ca eu nu sunt un fan mare al pestelui (de orice fel).

Dar, ce nu face omul din dragoste! Nu dragoste pentru peste ci pentru partenerul de viata, pofticios si putin pretentios :)). Si-a adus el aminte cum in facultate avea un coleg de camera care aducea peste marinat facut acasa si era mult mai bun decat cel din comert.

El nu mi-a zis practic sa-i fac, dar am simtit eu ca toate aceste apropo-uri nu erau chiar degeaba asa ca m-am informat cum sta treaba cu marinatul pestelui si-am pornit la treaba.

Am gasit vreo 2 retete care mi-au placut, insa le-am combinat cu cateva idei proprii si iata ce-a iesit!

Am folosit:
  • peste macrou (eu am avut 2 pesti care au cantarit impreuna 1.100 gr), 40 ml ulei de masline, 250 ml otet, 3 linguri de sare, foi de dafin, boabe de piper, ienibahar, morcovi, ceapa.
Dupa ce m-am vaitat vreo 2 ore la mama ca vai nu prea as vrea sa curat pestele, s-a oferit ea sa face operatiunea :)) Ca sa faca toata treaba l-a si portionat si spalat:))

De aici m-am ocupat eu de procedeul de marinare.

Am pus o oala cu apa la fiert, am lasat sa clocoteasca apoi am oprit focul.

Am trecut fiecare bucata de peste prin oala cu apa fierbinte, am scufundat-o 1 minut si apoi am asezat-o intr-o caserola incapatoare cu capac.

Cand am terminat operatiunea oparirea, am pus in caserola peste bucatile de peste sare si ulei.

Pe foc am incalzit otetul in care am pus foile de dafin, piperul si ienibaharul.

Am turnat amestecul peste bucatile de peste in caserola, am tocat un morcov rondele si o ceapa julien.

Am pus capacul caserolei, am agitat-o de 2-3 ori si am bagat-o la frigider.

Am lasat sa stea la frigider 3 zile, insa in fiecare zi am mai agitat caserola de 2-3 ori.

Cand am servit, am spalat putin bucatile de peste ca sa nu mai se simta gustul de otet foarte puternic.

Eu doar am gustat (deh, daca nu-mi place mie pestele, ce pot sa fac?!), insa iubitul meu a mancat vreo 2 zile din pestele marinat si l-a laudat foarte mult.

Stiu ca necesita putin timp pana e gata, insa merita sa-l incercati! Cu siguranta asteptarea merita din plin!

Pofta buna!

16 Response to "Macrou marinat"

  1. Macroul se preteaza cel mai bine la marinat si e foarte gustos!Imi place cum arata!

    Danutza says:

    Tocmai d-asta am ales macroul, ca in oras am vazut macrou sau hering marinat, dar hering n-am gasit si-am ramas la macrou:)S-a mentinut destul de frumos, in sensul ca au ramas bucatile intregi.

    Chiar mi ai facut pofta!!! Nu am mai facut demult asa ceva,insa eu sotam putin pestele asa....cam 2 minute pe fiecare parte....chiar e putin diferita.....dar la fel de buna!!!pupici

    Antonina says:

    Si eu il prefer!! mai mult decat marinata de hering ! foarte bine ti-a iesit! pupici

    Danutza says:

    Eu am citit initial reteta in cartea de bucate veche a mamei, acolo scria sa prajesc intai pestele dat prin malai apoi sa-l marinez...dar nu m-a atras ideea, asa ca am improvizat sa-l scufund putin in apa fierbinte:).
    Pe un blog citisem sa-l fac fara procedeele termice, adica la rece...dar m-am temut sa nu ramana crud:).
    Una peste alta cred ca e bun oricum, mai depinde si de gusturi:)
    Pupici si multumesc pt vizita Elena (sau Cristina)- nu stiu cum preferi:)

    Danutza says:

    Anto, prima incercare am vrut sa fie cu macrou ca am auzit ca e bun pentru asa ceva. Daca mai fac poate incerc si cu alt tip de peste:)
    Multumesc pt aprecieri, pupici!

    Anonim says:

    si mie imi place macroul marinat , e fff bun !!!

    Danutza says:

    Chiar si mie mi-a placut, desi nu am gustat decat putin:) Macroul are gustul bun in general si prajit!Pup!

    Exact astazi mi s-a terminat de marinat macroul,si abia astept sa mananc.Al tau arata tare bine.Te pup!

    Danutza says:

    Dia sa ai pofta la macrou!!!Pupici!

    Ioana V. says:

    cred ca e un deliciu! Pupici

    Danutza says:

    daca iti place pestele cu siguranta o sa-ti placa..e buun! Pup!

    sarah says:

    o idee minunata.eu aici gasesc macrou viu.am sa incerc sa il pun la marinat,chiar arata super.pupici

    Danutza says:

    Sarah, cred ca e mult mai bun daca il iei proaspat si-l marinezi. El e bun si congelat:)Pupici!

    Anonim says:

    in mare parte ai facut bine dar ai comis 2 mari greseli.
    1. NU se pune nimic fierbinte in recipiente de plastic caci vor elibera anumite substante cu potential cancerigen (cauta pe Goagle)
    2. NU se baga nimic cald la frigider, decat daca-ti plateste altcineva curentul. Acesta v-a munci mai mult ca sa raceasca alimentul fierbinte.
    P.S.
    Am facut marinata si din caras(deci peste cu multe oase si tari)
    A iesit mai gustoasa decat din macrou. Am lasat-o 8 zile la macerat si otetul si-a facut treaba si a inmuiat oasele.
    Am incercat odata si fara sa fierb pestele si la fel a iesit bine doar ca era putin mai tare pestele, dar era comestibil.
    Totul tine de gust

    Danutza says:

    1. Din start parerea ta nu valoreaza nimic fiindca esti un ...ANONIM :)
    2. Da, imi plateste altcineva curentul, deci imi permit sa fac ce vreau :)
    3. Nu imi place gustul de peste de balta :)
    4. Exact, totul tine de gust!

Trimiteți un comentariu

Multumesc pentru comentarii! Cele anonime si necivilizate nu sunt permise pe acest blog!

© Continutul acestui blog (imagini + text) constituie proprietatea autorului si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acestuia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe.