Cornetti rigati all' arabiata







Astazi am incercat o reteta care, desi are un titlu mai sofisticat, este foarte usor si rapid de pregatit.

In 10 minute a fost gata, iar gustul este unul foarte interesant si nou pentru mine (nu am mai pregatit un sos picant pentru paste pana acum).

Am folosit:
  • 300 gr paste cornetti rigati, 200 gr rosii tocate in bulion, 3 linguri pasta de tomate, busuioc, oregano, sare, boia dulce, 1/2 lingurita sos chili (eu am un sos foarte iute, deci este suficient 1/2 lingurita), 3 catei de usturoi, parmezan, 2 linguri ulei.

Am pus pastele la fiert in apa cu sare.

Intr-o tigaie am incins uleiul in care am pus usturoiul tocat, apoi pasta de tomate, rosiile, sosul chili, oregano, busuioc, boia si sare. Am amestecat bine ingredientele si le-am lasat pe foc timp de 4 minute. Am adaugat apoi pastele scurse peste sosul de rosii si am mai lasat 2 minute.

Am servit pastele cu parmezan deasupra.

Pofta buna!

Gogoși cu iaurt









Ce poate sa fie mai placut in weekend decat sa te relaxezi si sa savurezi niste gogosi minunate cu iaurt si dulceata de cirese?!
Pentru mine cu siguranta nimic altceva nu a fost mai important astazi. :)

Aveam pofta de gogosi de cateva zile insa nu prea am avut timp sa ma ocup de ele. Astazi insa am sunat-o pe mama iubitului meu si i-am cerut reteta de gogosi cu iaurt, care stiu ca ies intotdeauna delicioase si aromate. Si am trecut la treaba!

Am folosit:
  • 750 gr faina, 1 pahar cu apa, 1 cub drojdie, 1 ou, 100 gr iaurt simplu, esenta de vanilie, zahar vanilat, coaja de lamaie, un praf de sare, ulei (pentru compozitia de gogosi 3 linguri, pentru prajit folosim in functie de marimea vasului in care prajim gogosile).

Apa am incalzit-o putin si am dizolvat in ea drojdia, zaharul vanilat si esenta de vanilie.

Faina am asezat-o intr-un bol si am adaugat apa calduta cu drojdia, iaurtul, 3 linguri de ulei, un praf de sare, un ou si coaja de lamaie.

Am framantat aluatul si l-am lasat sa creasca 1 ora.

Cand aluatul si-a dublat volumul am format gogosile. Am facut unele mari si unele mici. Pe cele mici le-am facut dintr-o foaie de aluat intinsa pe o planseta (le-am taiat cu un pahar). Pentru gogosile mari nu am mai intins aluatul l-am modelat pur si simplu in maini. Am facut si o gogoasa impletita. :)

Am prajit gogosile pe ambele parti in ulei.

Nu le-am pudrat cu zahar pentru ca noi le-am servit cu dulceata de cirese.

Un deliciu pentru o dupa-amiaza innorata de duminica!

Pilaf cu pui







Azi va propun o reteta de pilaf cu pui. Simpla, gustoasa si sanatoasa.

Noi nu pregatim pilaf foarte des (datorita faptului ca iubitul meu nu il prea prefera), insa atunci cand pregatim trebuie sa fie cel mai bun si sa primeasca aprecieri :).

Am folosit:
  • 4 copanele de pui, 400 gr orez cu bobul lung, 3 morcovi, 1 ceapa, 1 ardei gras, sare, oregano, patrunjel, 3 boabe de ienibahar, 2 lingurite pasta de tomate.

Orezul l-am pus la inmuiat cu o jumatate de ora inainte.

Intr-o oala am pus la fiert copanele. Dupa primul clocot am scurs apa si le-am spalat. Le-am pus din nou la fiert in apa impreuna cu ceapa taiata in 4 si ardeiul taiat bucati mari. Am adaugat si boabele de ienibahar.

Morcovul tocat foarte marunt l-am pus la fiert separat in putina apa.

Cand ardeiul, ceapa si carnea au fiert le-am scos pe o farfurie, la fel si boabele de ienibahar.

In apa de la ele am pus orezul amestecand foarte des sa nu se lipeasca. Am adaugat peste el copanelele, morcovul fiert, oregano, sarea si pasta de tomate.

Cand orezul este gata e timpul pentru o ploaie verde de patrunjel :).

Am servit cu salata de ardei copti.

Foarte gustos! Pofta buna!

Busuiocul


Busuiocul (Ocimum basilicum) este o planta din genul Ocimum, familia Lamiaceae. Este o planta ierboasa originara din Asia tropicala.

Busuiocul este considerat "regele mirodeniilor" de multi bucatari si autori de carti gastronomice.

În mod obisnuit, se recomanda ca busuiocul sa fie folosit în stare proaspata. În cazul retetelor culinare de mâncaruri preparate termic, adaugarea busuiocului se face , de obicei, la finalul prepararii pentru a nu i se distruge aroma.

Tinut în pungi de plastic, poate fi pastrat proaspat fie în frigider, pentru o perioada scurta, fie în congelator , pentru mai mult timp, dupa ce în prealabil a fost oparit putin. Asezati frunze proaspete într-un borcan uscat, adaugati putina sare si apoi acoperiti cu ulei de masline. Planta uscata îsi pierde mare parte din aroma, ceea ce ramâne având un gust foarte diferit, cu iz slab de iarba proaspat taiata.

Busuiocul este gatit câteodata cu fructe proaspete sau adaugat în gemuri de fructe si sosuri — de obicei cu capsuni, dar si cu zmeura sau prune. Se considera ca busuiocul cu frunza plata folosit în bucataria vietnameza, care are o aroma usor diferita, este mai potrivit pentru felurile de mâncare cu fructe.

Retetele cu specific mediteraneean si asiatic folosesc în mod frecvent busuiocul. În cazul bucatariei mediteraneene, aroma este completata de rosii.

Coriandrul



Coriandrul (Coriandrum sativum) este o specie de planta erbacee anuala anuala din familia umbeliferelor, cu flori albe sau rosii, fructe în forma de globulete, bogate în uleiuri eterice, fapt pentru care semintele uscate se întrebuinteaza în industria farmaceutica, a parfumurilor sau drept condiment.

Coriandrul nu lipseste din bucataria unei gospodine. Se foloseste pentru prepararea carnii, a pestelui, a preparatelor cu branza, la asezonarea salatelor sau supa. Se foloseste foarte mult in bucataria mediteraneeana dar si in cea a Asiei Centrale, a Orientului Mijlociu, Indiana, Mexicana, latino-americana sau chiar africana.

Frunzele de coriandru stimuleaza apetitul, deci pastreaza planta proaspata, la frigider, si o poti consuma ca desert sau intre mese.

Tarhonul


Este o planta originara din Mongolia si Siberia centrala utilizat atat in preparatele alimentare cat si in terapeutica.

Parfumul bogat si placut al tarhonului il face sa fie un adaos minunat la felurile delicate cu pui, la sosurile de smantana, maioneza sau ciuperci. Cel mai des insa se foloseste la salate; frecvent, aromatizeaza otetul sau uleiul de masline pentru salate.

Se folosesc, in general, frunzele; de multe ori se includ si tulpinile. Planta trebuie folosita proaspata, pentru ca aroma tarhonului uscat e de obicei foarte slaba. Cind tarhonul se usuca pentru a fi utilizat in bucatarie, se pierd numeroase caracteristici importante ale uleiului esential.

Tarhonul poate substitui cu succes sarea pentru persoanele care sufera de tensiune arteriala mare.

Piperul



In toata lumea sunt consumate anual tone de piper, de diferite feluri: negru, alb, cu bobul lung, rosu etc.

O lingura de piper contine 13% din necesarul zilnic de mangan al organismului, 8% din cel de vitamina K, 7% din cel de fier si 5% din cel de fibre.

Piperul negru este cel mai popular condiment in bucataria occidentala si poate fi folosit in aproape toate felurile de mancare, chiar si in prajituri, mai ales dupa ce cultivarea sa s-a raspandit in Asia si Brazilia, facandu-l accesibil si acolo unde nu se folosea initial din cauza pretului prea ridicat.

De exemplu, bucataria thailandeza foloseste atat ciorchinii de fructe necoapte, cat si boabele de piper negru. Vietnamezii folosesc acum mult mai mult piper decat in urma cu 50 de ani.
In Cambodgia, piperul negru este parte din atotprezentul sos “tik marij”, un amestec de suc de lamaie, sare si piper proaspat macinat. In mod ironic piperul nu este foarte folosit in Malaezia si Indonezia, cele mai vechi surse de piper in afara de India.

Piperul apare si in cele mai multe amestecuri de condimente. In Georgia este folosit la prepararea mix-ului “khmeli-suneli”, in Irak la prepararea amestecului “baharat”, in India la obtinerea amestecurilor “curry”, “garam masala” si “sambaar podi”.

Singur, sau in combinatie cu alte condimente, piperul este foarte apreciat la prepararea tocanelor, fripturilor, sosurilor si mancarurilor cu legume. Piperul poate fi gatit mult timp fara a-si pierde aroma si gustul.
Iuteala sa merge bine cu gustul acru, calitate adesea folosita la prepararea pestelui.

Una dintre proprietatile sale, pentru care isi si merita numele de “regele condimentelor”, este faptul ca, desi puternic la gust, nu acopera gusturile celorlalte condimente. Cei cu papilele exersate sustin ca, dimpotriva, piperul potenteaza celelalte gusturi, punandu-le mai bine in valoare.

Piperul alb este folosit in bucataria occidentala pentru a asezona sosurile albe si salatele in care piperul negru ar putea altera culoarea. O calitate a sa este faptul ca poate fi adaugat in mancaruri, pentru ajustarea gustului, in ultimul moment, reusind sa mareasca iuteala fara a modifica aromele deja existente.

Mărarul


Mărarul (Anethum graveolens) este o plantă anuală, cu viață scurtă, nativă sud-vestului și centrului Asiei.

Mărarul are un gust uşor asemănător cu al chimenului şi face parte din categoria aromelor dulci folosite în bucătărie. Seminţele de mărar se cumpără nemăcinate şi se depozitează în borcane închise ermetic şi se ţin la întuneric.Mărarul se foloseşte la murături şi mai ales la prepararea peştelui. Este de nelipsit din bucătăriile scandinave.

Se foloseşte la aromarea sosurilor, la preparate cu ouă, la aromarea maionezelor şi la prepararea oţeturilor şi uleiurilor aromate. În bucătăriile mediteraneene este folosit şi în aluaturile pentru pizza, plăcinte sau turte de tip foccacia. Legumele şi zarzavaturile care se potrivesc foarte bine cu aroma de mărar sunt fasolea, ciupercile, lintea, varza, cartofii.

Frunzele proaspete de mărar pot aroma salatele de legume verzi. În stare proaspătă sau uscată mărarul se foloseşte la prepararea marinatelor pentru carne de vită sau vânat.

Adăugat în preparatele culinare acesta poate suplini absenţa sării.

Ienibaharul


Ienibaharul este un o plantă exotică (Myrthus pimenta) ce produce niște fructe asemănătoare boabelor de piper, de formă rotundă și culoare maro-negricioasă. Mai este cunoscut si sub numele de „Piper Jamaican” sau „Piper cu aroma de cuișoare”.

Este folosit ca mirodenie in bucătărie, având un gust iute si aromat, o combinație între cuișoare, nucșoară si scorțișoară. Ienibaharul, un arbore tot timpul verde, din familia Myrtaceae, este originar din Jamaica. Numele derivă din spaniolul pimenta, adică „piper".

Este indicată folosirea boabelor întregi, ienibaharul pierzându-și foarte ușor aroma, pentru aromatizarea pestelui, marinarea carnii de porc sau de oaie, sau la muraturi, impreuna cu hrean si piper.

Este una din principalele mirodenii ale Bucatariei Caraibiene si foarte utilizat in prepararea multor feluri de mancare in Bucataria Palestiniana; folosit pentru aromatizarea carnii uscate sau afumate in Bucataria Mexicana si unul din ingredintele ce se pot gasi in curry.

In Bucataria Americana este utilizat mai ales pentru aromatizarea dulciurilor, dar este si unul din principalele ingrediente ale Cincinnati chili. In Bucataria Englezeasca se foloseste la pregatirea celebrelor “pancakes”.

Scorțișoara


Scorțișoara (Cinnamomum verum, sinonim cu C. zeylanicum) este coaja de culoare roșcată-cenușie, a scorțișorului, un arbore mic, exotic, veșnic verde care atinge 10 până la 15 metri înălțime și face parte din familia Lauraceae. Este originar din Sri Lanka și din sudul Indiei.

Scoarța este comercializată uscată sub formă de batoane de aproximativ 10 cm lungime, sub formă de bucățele sau gata măcinată. Se utilizează în bucătăria occidentală mai ales pentru aromatizarea produselor de cofetărie, iar în țările orientale și la condimentarea preparatelor culinare.

Salată de pui cu sos de iaurt






Astazi am mai adaugat o reteta de salata in topul celor preferate: salata de pui.

Am vazut retete de salata cu pui cam in toate meniurile din restaurante insa nu am comandat salata de pui decat o singura data (la McDonald's). A fost foarte buna, dar nimic nu se compara cu ceea ce poti face tu acasa, in propria bucatarie:)

Inspirata de cateva retete de salata pe care mi le-a trimis azi sora mea (pupici la burtica pentru nepotelul meu) am incercat salata de pui. Ca de obicei, cu modificarile de rigoare, dupa gustul nostru.

Am folosit:
  • 200 gr piept de pui, 150 gr branza, 100 gr masline fara samburi, 1 rosie mare, 1 ardei gras, crutoane, 100 gr iaurt simplu, oregano, busuioc, patrunjel, sare, condimente pentru pui.

Pieptul de pui taiat felii subtiri l-am condimentat si l-am pregatit pe grill.

Am taiat cateva felii de paine in cuburi mici si le-am pus in tigaie. Le-am lasat pana s-au rumenit putin, miscand permanent tigaia sa nu se lipeasca.

Carnea de pui pregatita pe grill am taiat-o bucati, la fel si rosia, ardeiul si branza. Le-am asezat intr-un bol si am adaugat maslinele si crutoanele. Am amestecat putin ingredientele apoi le-am asezat pe farfurii.

Am servit salata cu sos de iaurt (pregatit din iaurt simplu, sare, oregano, patrunjel si busuioc).

O salata super delicioasa!

Salată de fasole verde






Salata de fasole verde este o incercare noua pentru mine. Nu am pregatit pana acum o salata cu fasole verde si nici nu am mancat. Insa de acum inainte cu siguranta o voi pregati foarte des pentru ca este delicioasa.

Nu am folosit o reteta speciala, m-am inspirat pur si simplu de la reteta mea de salata cu ciuperci. Am folosit aceleasi ingrediente, iar ciupercile le-am inlocuit cu fasole verde. O bunatate!

Am folosit:
  • 650 gr fasole verde la borcan, 200 gr sunca presata, 150 - 200 gr maioneza (eu am pregatit maioneza in casa, mi se pare mai gustoasa), 2 lingurite mujdei de usturoi, sare.

Fasolea am asezat-o intr-o strecuratoare la scurs aproximativ o ora. Intre timp am pregatit maioneza, am tocat marunt sunca si am pregatit mujdeiul.

Eu nu am mai taiat fasolea fiindca am considerat ca era taiata perfect pentru salata (nu prefer pastaile taiate prea marunt). Am asezat-o intr-un bol si am adaugat peste ea sunca, maioneza amestecata cu mujdei, apoi am potrivit de sare. Am amestecat usor pana ce toate ingredientele s-au combinat.

Am servit salata cu paine proaspata pe vatra.

Foarte gustos!

Ardei umpluţi














V-am spus ca in vacanta am fost si la tara cateva zile. In zona aceea (Buzau) peisajele sunt superbe, iar oamenii de la tara se ocupa de gradinile lor care sunt pline de fructe si legume.

Avand in vedere ca la Bucuresti nici macar legumele de la piata nu sunt 100% bio am profitat de bogatia naturii si de indemanarea de gospodina veritabila a viitoarei mele soacre si am gatit impreuna o reteta de care nu ma satur niciodata, mai ales vara: ardei umpluti.

Am folosit:
  • 10 ardei grasi, 5 rosii maricele, 2 rosii mici, 1 kg carne de porc tocata, 150 gr orez, 3-4 cepe, 200 gr pasta de tomate, condimente (cimbru, sare, piper).

Ardeii si rosiile mari le-am curatat de seminte. Rosiile mici le-am taiat felii.

Carnea de porc am amestecat-o cu ceapa tocata marunt, orezul, condimentele si 100 gr pasta de tomate.

Am umplut ardeii si rosiile cu amestecul de carne si am folosit felii de rosie drept capac.

Le-am asezat intr-o oala, am adaugat 100 gr pasta de tomate, sare si apa cat sa acopere legumele.

Le-am lasat pe aragaz la foc potrivit aproximativ 1 ora si jumatate.

Pentru servire noi am facut separat un sos din pasta de tomate, condimente, 2 linguri de apa si 1 lingura de faina. De asemenea, am servit si cu smantana proaspata.

Absolut deliciosi, vara sunt intotdeuna prima mea alegere culinara!
© Continutul acestui blog (imagini + text) constituie proprietatea autorului si nu poate fi folosit integral sau partial fara permisiunea acestuia, in concordanta cu legea nr 8/1996, privind dreptul de autor si drepturile conexe.